Blad (varens)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Blad (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Blad.
Dryopteris decipiens met enkelvoudige varenbladen.

De bladen van varens en verwanten vertonen een grote verscheidenheid. Bij vaatplanten (Tracheophyta) zijn er twee hoofdtypen bladen te onderscheiden: microfyllen bij Lycopsida en macrofyllen bij de Euphyllophyta (betekenis: planten met echte bladen). Tot de Lycopsida worden onder andere gerekend de wolfsklauwen, Selaginella en de waterbies. Er zijn echte nog veel groepen fossiele planten die microfyllen hadden, met als meest bekende Sigillaria en Lepidodendron, die gezorgd hebben voor afzettingen van steenkool. Tot de Euphyllophyta behoren alle overige vaatplanten, met de varens en de zaadplanten.

Evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Teloomtheorie[bewerken | brontekst bewerken]

PPG I (2016) Overzicht van de hoofdgroepen
van recente varens

De evolutie van bladeren van vaatplanten wordt voor een deel verklaard met de teloomtheorie van Zimmerman. Uitgaande van een ruimtelijk opgebouwd dichotoom vertakt assenstelsel (van het type zoals Rhynia) kan men zich het ontstaan van de bladeren voorstellen door de elementaire processen van planatie en vegroeiing ("webbing"). Een dichotome vertakking van de nerven van het blad ziet men bij de Japanse notenboom. Meestal zijn de nerven ongelijk sterk ontwikkeld (primair proces: "overtopping") en weer met elkaar vergroeid ("syngenese"), zodat de oorspronkelijk dichotome structuur niet meer duidelijk is. De teloomtheorie lijkt vooral toepasbaar bij de varens en zaadvarens.

Enaties[bewerken | brontekst bewerken]

Een alternatieve theorie stelt dat bladeren als enaties ontstaan zijn uit uitroeiingen van de stengels en later voorzien werden van een vaatbundel vanuit de centrale cilinder van de 'stengel'. Deze theorie is meer van toepassing op de Lycopodiopsida. Er is hier nog geen sprake van een echte stengel, omdat een stengel bestaat uit knopen en internodiën, waarbij de bladeren op de knopen staan ingeplant.

Teloomtheorie: elementaire processen bij vaatplanten
t=teloom, m=mesoom
P=Planatie,
Vergroeiing: W=Webbing en S=Syngenese,
R=Reductie,
I=Incurvatie
Evolutie van de bladeren bij
Lycopodiopsida en Polypodiopsida
  • assen (telomen)
    
   • enatie
    • microfyl
    • stegofyl
     • sporangia
       
   • planatie en vergroeiing
    • macrofyl
    • sporofyl
     • microsporofyl
      • microsporangia
     • macrosporofyl
      • macrosporangia
 • Microfyllen[bewerken | brontekst bewerken]

  Asteroxylon met enaties.

  Bij de Lycopodiopsida lijkt de teloomtheorie de bouw van de bladeren (microfyllen) niet te kunnen verklaren. De bladeren hebben slechts een nerf, en de aftakking van de centrale vaatbundel van de stengel (stele, centrale cilinder) vindt op een andere manier plaats. Een mogelijke verklaring van de microfyllen is "enatie", zoals bij Asteroxylon: een uitgroeiing van de stengel, waarin is latere evolutiestadia een vaatbundeltje is gevormd. Als er zich sporangia bevinden op een microfyl spreekt men van een stegofyl.

  Microfyllen zijn vaak klein, maar bij sommige fossiele groepen waren ze zeer lang. Bij enkele groepen bevindt zich bij de basis aan de bovenkant van de microfyllen een klein tongvormige orgaantje, de ligula, dat mogelijk een functie heeft bij de wateropname.

  Microfyllen zijn bladachtige structuren bij Lycopodiopsida en verwanten. Microfyllen zijn in de evolutie ontstaan uit uitgroeisels van de stengel, die later zijn voorzien zijn van vaatbundels. De steles vertonen op de plaats waar de nerven van de microfyllen aftakken geen opening of venster. De nerven van microfyllen zijn niet vertakt. Microfyllen kunnen bij enkele fossiele soorten tot enkele tientallen cm lang zijn.

  Macrofyllen[bewerken | brontekst bewerken]

  Zie voor de zaadplanten het artikel Blad.

  Macrofyllen of 'echte bladeren' zijn volgens de teloomtheorie te zien als afgeleid van vergroeide, en afgeplatte assenstelsels (stengels). De vaatbundels van de stengels, de steles of centrale cilinders, vertonen op de plaats waar de nerven van de macrofyllen aftakken een opening of venster. Macrofyllen zijn bladen met vertakte nerven. Ze komen voor bij Euphyllophyta (voornamelijk varens en zaadplanten).

  Trofofyl en sporofyl[bewerken | brontekst bewerken]

  Bij varens kan soms onderscheid gemaakt worden in sporofyllen ('fertiele' bladen met sporangia) en trofofyllen ('voedingsbladen' zonder sporangia, 'onvruchtbare' bladen), maar bij veel soorten is er geen differentiatie in twee typen bladen.

  Microsporofyl en macrosporofyl[bewerken | brontekst bewerken]

  Bij heterospore varens worden zowel microsporen als macrosporen gevormd. Aan de microsporofyllen worden alleen microsporangia gevormd, die als mannelijk worden gezien. Als de sporofyllen alleen macrosporangia met macrosporen vormen, spreekt men van macrosporofyl. De macrosporofyllen worden als vrouwelijk gezien. Er komen ook gemengde sporofyllen voor.

  De meeldraden van zaadplanten zijn morfologisch vergelijkbaar met de microsporofyllen en de vruchtbladen met de macrosporofyllen.

  Bladeren bij zaadplanten[bewerken | brontekst bewerken]

  Zie Blad voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

  Bladeren van zaadplanten hebben een andere bouw dan die van de varens. De belangrijkste delen zijn de bladbasis, de bladsteel (petiolus) en de bladschijf (lamina).