Bladblazer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elektrische bladblazer
Bladzuiger op vrachtwagen in Aken
Detailopname

Een bladblazer is een stuk gereedschap waarmee een sterke luchtstroom geproduceerd kan worden. De meest voorkomende functie van bladblazers is om afgevallen bladeren mee te verplaatsen.

Een bladzuiger zuigt bladeren op. Er zijn ook machines verkrijgbaar met drie verschillende functies: blazen, zuigen en hakselen. Bij het opzuigen worden de bladeren dan eerst versnipperd, waarna ze in de afvalzak terecht komen die aan de bladblazer is bevestigd. Behalve draagbare blazers kan deze ook worden voortbewogen door middel van een trekker

Aandrijving[bewerken]

Bladblazers zijn er in drie soorten.

  • bladblazers met accu
  • elektrische bladblazers met snoer
  • bladblazer met verbrandingsmotor


Het principe is bij alle drie de soorten hetzelfde. Door de motor wordt een ventilator aangedreven. Die produceert een luchtstroom die door een smalle uitgang naar buiten wordt geperst. De capaciteit van bladblazers wordt aangegeven in kilometers per uur. Er zijn blazers met een maximum blaassnelheid van 200 tot meer dan 300 km/h.

Tuin[bewerken]

Door particulieren, hoeveniers en plantsoenendienst wordt de bladblazer het meest gebruikt om bladeren en andere voorwerpen naar een plek te blazen om daar verder afgevoerd te worden. Het nut van een bladblazer in een tuin is omstreden: bladblazers produceren vaak veel lawaai en de bladeren worden ermee weliswaar weggeblazen, maar als er verder niets mee wordt gedaan, verspreidt de eerste de beste windvlaag deze weer door de gehele tuin.

Landbouw[bewerken]

In de landbouw worden bladblazers ook gebruikt om kleine hoeveelheden insecticiden over gewassen heen te blazen. De machine is dan voorzien van een vloeistofreservoir die verbonden is met de blaaspijp. Door lucht in het reservoir te blazen ontstaat er overdruk waardoor de vloeistof door een slang wordt gedrukt die in de blaaspijp uit komt. Daar wordt de vloeistof verneveld en komt op het gewas terecht.

De manier wordt veel gebruik in de druiventeelt

In de biologische appelteelt wordt de bladblazer gebruikt om de bladeren onder de bomen weg te blazen. Dit omdat het laten liggen een hogere kans op ongedierte en plantenziekte oplevert.