Bladblazer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
elektrische bladblazer
Bladzuiger op vrachtwagen in Aachen
Detailopname

Een bladblazer is een stuk gereedschap waarmee wind geproduceerd kan worden. De meest voorkomende functie van bladblazers is om afgevallen bladeren mee te verplaatsen.

Een bladzuiger zuigt bladeren op.

Aandrijving[bewerken]

Bladblazers zijn er in drie soorten.

Het principe is bij alle drie de soorten hetzelfde. Door de motor wordt een ventilator aangedreven. Die produceert een luchtstroom die door een smalle uitgang naar buiten wordt geperst.

Tuin[bewerken]

Door particulieren, hoeveniers en plantsoenendienst wordt de bladblazer het meest gebruikt om bladeren en andere voorwerpen naar een plek te blazen om daar verder afgevoerd te worden. Het nut van een bladblazer in een tuin is omstreden: bladblazers produceren vaak veel lawaai en de bladeren worden ermee weliswaar weggeblazen, maar als er verder niets mee wordt gedaan, verspreidt de eerste de beste windvlaag de bladeren weer door de gehele tuin.

Landbouw[bewerken]

In de landbouw worden bladblazers ook gebruikt om kleine hoeveelheden insecticiden over gewassen heen te blazen. De bladblazer is dan voorzien van een vloeistofreservoir die verbonden is met de blaaspijp. Door lucht in het reservoir te blazen ontstaat er overdruk waardoor de vloeistof door een slang wordt gedrukt die in de blaaspijp uit komt. Daar wordt de vloeistof verneveld en komt op het gewas terecht.

De manier wordt veel gebruik in de druiventeelt

In de biologische appelteelt wordt de bladblazer gebruikt om de bladeren onder de bomen weg te blazen. Dit omdat het laten liggen een hogere kans op ongedierte en plantenziekte oplevert.