Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Chlorofyl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bladgroen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Absorptiespectrum van chlorofyl a (blauw) en b (rood)
Gemeenschappelijke structuur van chlorofyl a en b

Chlorofyl of bladgroen is het biologisch pigment in de mesosomen van blauwwieren en in chloroplasten van onder andere algen (groenwieren en bruinwieren), en cellen van bladeren. Chloroplasten geven de bladeren van planten hun groene kleur. roodwieren hebben vergelijkbare rhodoplasten, die een rode kleur geven aan de planten.

Chlorofyl vangt zonlicht op, en zet de zonne-energie om in chemische energie, die vervolgens wordt gebruikt voor fotosynthese. Chlorofyl is groen doordat het het rode en blauwe deel van het lichtspectrum absorbeert: alleen groen licht wordt teruggekaatst. Fotosynthese in de chloroplasten is een biochemische reactie waarbij uit koolstofdioxide en water, glucose en zuurstof worden gevormd.

De vanuit chlorofyl kunstmatig bereide, chemische verbinding chlorofylline, is de kleurstof E140, die wordt gebruikt in genees- en voedingsmiddelen.

Chemische structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Chlorofyl werd in 1817 ontdekt door Joseph Caventou en Pierre Joseph Pelletier. Een eerste ruwe bepaling van het absorptiespectrum van chlorofyl werd uitgevoerd door Theodor Wilhelm Engelmann (proef van Engelmann). Chlorofyl is een stof die chemisch verwant is aan de ijzerbevattende porfyrineverbinding (beter bekend als heem of haem, een belangrijk bestanddeel van de rode bloedkleurstof hemoglobine). Midden in een chlorofylmolecuul bevindt zich een ion magnesium. De zijketens variëren enigszins met de soorten chlorofyl, afhankelijk van de plantensoort.

Chlorofyl komt voor in de volgende vormen:
Chlorofyl a:
Chlorofyl b:
Chlorofyl c1:
Chlorofyl c2:
Chlorofyl d:

Chlorofyl a is altijd aanwezig maar de chlorofyllen b, c en d komen bij sommige groepen ook voor.

Zie de categorie Chlorophyll van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.