Blanca Varela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Blanca Leonor Varela Gonzáles (Lima, 10 augustus 1926 - 12 maart 2009) was een Peruaans dichteres. Zij wordt beschouwd als eens der belangrijkste hedendaagse Latijns-Amerikaanse dichters.

Varela studeerde aan de "Nationale Universiteit van San Marcos" waar zij andere toekomstige schrijvers zou ontmoeten, zoaals Sebastián Salazar Bondy, Javier Sologuren, Jorge Eduardo Eielson en haar latere echtgenoot, de beeldhouwer Fernando de Szyszlo. In 1949 ging zij naar Parijs. Daar leerde zij Octavio Paz kennen, die een sleutelfiguur in haar leven zou worden. Hij introduceerde de jonge Varela bij de kunstenaars en intellectuelen aldaar, zoals André Breton, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Henri Michaux, Alberto Giacometti en Fernand Léger en met Latijns-Amerikaanse schrijvers die toen in Frankrijk woonden als Carlos Martínez Rivas. Paz was het ook die haar overtuigde om haar gedichten te publiceren en een voorwoord schreef bij haar eerste bundel Ese puerto existe (1959). In 1962 keerde zij terug naar Lima en reisde nadien nog regelmatig naar de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk.

Varela kreeg de Medalla de Honor van het Nationaal Instituut voor de Peruviaanse Cultuur, de Premio Octavio Paz de Poesía y Ensayo, de Premio Internacional de Poesía Ciudad de Granada Federico García Lorca (2006, eerste vrouw ooit) en de Premio Reina Sofía de Poesía Iberoamericana (2007).

Haar gedichten zijn surrealistisch in die zin dat zij de wereld vanuit het innerlijke op een onschuldige manier tracht uit te leggen, maar niet kan vermijden dat van buitenaf de wreedheid binnendringt. In ieder nieuw gedicht zoekt zij de perfectie te vinden, aldus Mario Vargas Llosa. Haar werk werd vertaald in het Engels, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch en Tsjechisch.

Dichtbundels[bewerken]

  • Ese puerto existe , 1959
  • Luz de día , 1963
  • Valses y otras falsas confesiones, 1971
  • Ejercicios materiales , 1978 - 1993
  • Canto Villano , 1978
  • El libro de barro , 1993 - 1994
  • Concierto animal , 1999
  • El falso teclado , 2001

Externe links[bewerken]