Blaupunkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Blaupunkt-autoradio

Blaupunkt is een Duitse onderneming opgericht in 1923 en was tot einde 2008 een volledige dochteronderneming van de Bosch Groep. Sinds eind 2008 is Blaupunkt eigendom van Aurelius AG.

Voorheen fabriceerde het diverse consumentenelektronicaproducten (bruingoed), zoals hoofdtelefoons, televisietoestellen en audioapparatuur, maar heden ten dage beperkt de fabricage zich tot audioproducten voor gebruik in de auto, zoals autoradio's en navigatiesystemen. Blaupunkt is marktleider in Europa in de categorie autoradio's.

Geschiedenis[bewerken]

Blaupunkt werd in 1923 opgericht onder de naam "Ideal-Radiotelefon- und Apparatefabrik GmbH" en produceerde hoofdtelefoons die van een blauwe punt als kwaliteitssymbool waren voorzien. Na verloop van tijd vroegen consumenten alleen nog naar de "hoofdtelefoons met de blauwe punt" (in het Duits Blaupunkt-Kopfhörern) en het kwaliteitssymbool werd een merknaamsymbool. In 1938 werd de onderneming omgedoopt tot "Blaupunkt".

De eerste autoradio werd reeds door Blaupunkt in 1932 vervaardigd en was een zeer groot apparaat dat de midden- en lange golf kon ontvangen en tien liter aan ruimte in beslag nam. De verkoopprijs van de autoradio bedroeg een derde van de aanschafprijs van een kleine auto.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten dwangarbeiders in het kamp Groß-Rosen aan producten voor Blaupunkt.

Een Blaupunkt-innovatie was in 1952 de eerste autoradio met ultrakortegolfontvangst (FM-ontvangst), in 1969 gevolgd door een stereo-autoradio. In 1989 bracht Blaupunkt het eerste inbouwautonavigatiesysteem op de markt dat seriematig geproduceerd kon worden en in 1997 integreerde Blaupunkt een autoradio en een mobiele telefoon tot één apparaat.

Externe link[bewerken]