Blauwe baby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Blauwe baby

Een blauwe baby (ook wel bekend als het blauwebabysyndroom) is in de volksmond een term gebruikt voor pasgeboren baby’s met cyanotische verschijnselen zoals hartkwalen, methemoglobinemie en het respiratory distress syndrome. De blauwe kleur van de huid wijst erop dat het kind niet genoeg zuurstof krijgt. De blauwe kleur is vooral te zien in het gezicht en de ledematen.

Op 29 november 1944 was het Johns Hopkins Hospital het eerste ziekenhuis waarin een succesvolle operatie werd uitgevoerd om het syndroom tegen te gaan. Het syndroom werd in 1943 voorgelegd aan de arts Alfred Blalock en zijn assistent Vivien Thomas door cardioloog Helen Taussig. De twee ontwikkelden toen een procedure die bekend kwam te staan als de Blalock-Taussig shunt.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Thomas, Vivien T., Partners of the Heart: Vivien Thomas and His Work with Alfred Blalock, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1985 (oorspronkelijk uitgebracht als Pioneering Research in Surgical Shock and Cardiovascuar Surgery: Vivien Thomas and His Work with Alfred Blalock).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]