Blauwe bromvlieg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauwe bromvlieg
[[Bestand:
Calliphora vomitoria male head
|266px|Blauwe bromvlieg]]
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (dieren)
Stam: Arthropoda (arthropoden)
Klasse: Insecta (insecten)
Orde: Diptera (tweevleugeligen)
Familie: Calliphoridae (bromvliegen)
Geslacht: Calliphora
Soort
Calliphora vomitoria
[[Carolus Linnaeus|L.]], 1758
Afbeeldingen Blauwe bromvlieg op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwe bromvlieg op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De blauwe bromvlieg (wetenschappelijke naam: Calliphora vomitoria; synoniemen: Calliphora rubrifrons, Musca obscoena, Musca vomitoria) is een soort bromvlieg die over vrijwel de hele wereld voorkomt. Het is de typesoort van het geslacht Calliphora.[1]

Kenmerken[bewerken]

De blauwe bromvlieg wordt 10 tot 14 mm lang, iets groter dan de huisvlieg (Musca domestica). De kop en het borststuk zijn grijs, het abdomen heeft een metaalachtige glans en blauwe kleur, waaraan de soort zijn naam dankt, met zwarte vlekken. De ogen zijn rood van kleur en de vleugels zijn doorzichtig. De poten zijn zwart, de antennes roze. Op de borst is de vlieg paars van kleur, hier zitten stekels, die voornamelijk dienen ter verdediging tegen andere vliegen. Kop, borststuk, abdomen en poten zijn bedekt met haartjes.

Leefwijze[bewerken]

De blauwe bromvlieg leeft in losse groepen, zodat ze effectiever naar voedsel kunnen zoeken. Wanneer een dier voedsel vindt scheidt het een feromoon uit dat de andere dieren waarschuwt. Net als andere bromvliegen eet de blauwe bromvlieg vooral rottend vlees, afval en faeces. De blauwe bromvlieg kan bij planten met een sterke geur, zoals guldenroede (Solidago), helpen bij de bestuiving.

Voortplanting en ontwikkeling[bewerken]

Het vrouwtje legt haar eitjes in het voedsel. Uit de eitjes komen bleek-witte larven, die zich onmiddellijk beginnen te voeden met het voedsel waarin ze geboren werden. Na een paar dagen zijn de larven volgroeid. Ze graven zich dan in de bodem of bodembedekking in om te verpoppen. De poppen zijn hard en bruin van kleur. Na twee of drie weken komen de volwassen vliegen uit de pop, waarna ze direct kunnen paren, zodat een nieuwe levenscyclus kan beginnen. De vrouwtjes kunnen gedurende hun leven honderden eitjes afzetten.

In de winter of tijdens andere perioden van koude kunnen de volwassen dieren en poppen in winterslaap gaan totdat het warmer wordt.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt algemeen voor op het noordelijk halfrond, vooral op het platteland