Blauwe haarkwal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blauwe haarkwal
Blauwe haarkwal
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Onderstam:Medusozoa
Klasse:Scyphozoa (Schijfkwallen)
Orde:Semaeostomeae
Familie:Cyaneidae
Geslacht:Cyanea
Soort
Cyanea lamarckii
Péron & Lesueur, 1810
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De blauwe haarkwal (Cyanea lamarckii) is een kwal uit de klasse Scyphozoa, die vaak aanspoelt op de Nederlandse stranden.

Beschrijving[bewerken | bron bewerken]

De kleur van de blauwe haarkwal is bleek geel tot blauw. De blauwe haarkwal is een platte kwal. De schijf kan tot 30 cm groot worden en heeft 32 lobben die elk tot maximaal 65 haarachtige lange tentakels hebben. Deze tentakels bevatten netelcellen en kunnen wel een meter lang worden.

Gedrag[bewerken | bron bewerken]

De blauwe haarkwal verplaatst zich door pulseringen van de hoed. Hoewel ze daarmee niet voldoende snelheid ontwikkelen om tegen de stroming in te kunnen zwemmen, kunnen ze door verticale verplaatsing in de waterkolom wel invloed uitoefenen op hun verplaatsingsrichting omdat de stroming op verschillende diepten een andere richting kan hebben.

Voedsel[bewerken | bron bewerken]

De blauwe haarkwal voedt zich met visjes en planktondiertjes die verdoofd worden door de netelcellen. Dan worden ze met behulp van de tentakels naar de mondopening gebracht, waar ze worden verteerd en opgenomen.

Voortplanting[bewerken | bron bewerken]

Blauwe haarkwallen planten zich voort op dezelfde manier als andere schijfkwallen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | bron bewerken]

Het verspreidingsgebied van de blauwe haarkwal is het diepe water van de Noordoost Atlantische Oceaan en de Noordzee, van de Golf van Biskaje noordwaarts tot IJsland, Noorwegen en het Kattegat. Bij de Britse Eilanden is de soort minder algemeen dan de verwante gele haarkwal (Cyanea capillata). Bij aflandige wind kunnen de kwallen massaal in het ondiepe water voorkomen.

Kweken[bewerken | bron bewerken]

Kweken van deze kwallen is vrij lastig. De soort is niet goed bestand tegen contact met hard substraat. In een aquarium zijn ze dan ook niet te houden. In dierentuinen worden ze gehouden in ronde ruimtes waar water in rondstroomt. Bij speciale ontwerpen komen de kwallen dan zo min mogelijk in contact met de wanden van de aqaria.

Vijanden[bewerken | bron bewerken]

Blauwe haarkwallen worden onder andere door zeeanjelieren gegeten.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Bronnen[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Cyanea lamarckii van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.