Blauwepoort Farm Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauwepoort Farm Cemetery
Overzicht met Cross of Sacrifice
Overzicht met Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1914
Locatie Zillebeke, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 90
Ongeïdentificeerde slachtoffers 8
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper Edwin Lutyens

Blauwepoort Farm Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke. De begraafplaats ligt 1,2 km ten zuidwesten van de dorpskerk en is ontworpen door Edwin Lutyens in samenwerking met William Cowlishaw. Deze kleine begraafplaats heeft een oppervlakte van 1.097 m² en heeft een onregelmatige vorm. Ze wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het Cross of Sacrifice staat centraal aan de ingang. De graven liggen onregelmatig verspreid met veel ruimte tussenin.

Geschiedenis[bewerken]

De begraafplaats ligt vlak bij de "Blauwepoorthoeve". Ze werd in november 1914 door de Franse Chasseurs Alpins opgestart. Britse gevechtstroepen gebruikten ze tussen februari 1915 en februari 1916.

Er worden 90 Britse doden herdacht (waaronder 8 die niet meer geïdentificeerd konden worden). De meeste behoorden bij het Staffordshire Regiment, het Norfolk Highland Regiment of het Scottish Highland Regiment. De Franse graven werden na de oorlog verwijderd.

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[1]

Externe links[bewerken]