Blauwmaskerbladvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blauwmaskerbladvogel
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Naturalis Biodiversity Center - RMNH.AVES.127195 2 - Chloropsis venusta (Bonaparte, 1850) - Irenidae - bird skin specimen.jpeg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Chloropseidae (Bladvogels)
Geslacht:Chloropsis
Soort
Chloropsis venusta
(Bonaparte, 1850)
Afbeeldingen Blauwmaskerbladvogel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwmaskerbladvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De blauwmaskerbladvogel (Chloropsis venusta) is een vogel uit de familie van de bladvogels. Het is een endemische bosvogel van het eiland Sumatra.

Kenmerken[bewerken]

De blauwmaskerbladvogel is de kleinste van de bladvogels, met een lengte van 14 cm. De vogel is ook overwegend groen, maar met een zweem van geel door het verenkleed en hij heeft een blauwe keel, waarbij het blauw reikt tot boven het oog als een "masker".

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het is een vogel van montaan, goed ontwikkeld tropisch bos dat ligt op hellingen tussen de 600 en 1500 m boven de zeespiegel in de bergketen die langs de westkant van het eiland Sumatra ligt.

Status[bewerken]

Het is daar een schaars voorkomende vogel. Omdat het leefgebied, vooral in de lager gelegen regionen, door ontbossingen wordt vernietigd, gaat de vogel in aantal achteruit. Op den duur bestaat er een kans op uitsterven. Om deze redenen staat deze bladvogel als gevoelig op de rode lijst van de IUCN.[1]