Bleek nestzwammetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bleek nestzwammetje
Bleek nestzwammetje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Agaricaceae
Geslacht:Cyathus
Soort
Cyathus olla
(Batsch) Pers. (1801)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bleek nestzwammetje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het bleek nestzwammetje (Cyathus olla) is een paddenstoel uit de familie Agaricaceae. Het is een van de soorten nestzwammetjes waarbij de sporen gevormd worden in eivormige lichaampjes (peridiolen), die zelf weer in een nestvormige beker zitten. De buitenkant van de beker is bedekt met tegen de wand liggende, fijne grijsbruine haartjes. Aanvankelijk is de beker bedekt met een vliezig dekseltje (epiphragm).

Het bleek nestzwammetje onderscheidt zich van het gestreept nestzwammetje (Cyathus striatus) door het ontbreken van strepen op de beker en van Cyathus stercoreus omdat deze zwarte eitjes heeft.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Het vruchtlichaam is 0,9-1,5 cm hoog en 0,7-1,3 cm breed. Het is bekervormig tot klokvormig met een omgebogen rand. Eerst is het vlokkig, later kaal. De kleur varieert van bruinachtig tot geelachtig grijsbruin. De binnenkant is glad en donkergrijs met zes tot acht 'eitjes', die grijsachtig van kleur zijn. Deze eitjes zijn schijfjes van ongeveer 2,5 mm.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Eerst zitten de eitjes met een wit draadje (funiculus) aan de binnenkant van de beker of aan elkaar vast. Later raken ze los en worden door de regen uitgespoeld. De eitjes hebben een stevig omhulsel (peridium) met daarin sporen. Die verstuiven later zoals bij stuifzwammen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in groepen, vaak in een groot aantal op de grond in bossen en tuinen. Soms zitten ze ook in bloempotten. Het is een vrij algemene verschijning, levend in of op plantenresten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cyathus olla van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.