Bleke hoornbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bleke hoornbloem
Bleke hoornbloem
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Caryophyllaceae (Anjerfamilie)
Geslacht:Cerastium (Hoornbloem)
Soort
Cerastium glutinosum
Fr. (1817)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bleke hoornbloem op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De bleke hoornbloem (Cerastium glutinosum) is een een- tot tweejarige plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam tot zeldzaam. De bleke hoornbloem komt voor in Zuidwest-, West- en Midden-Europa. Het aantal chromosomen 2n = 72. De bleke hoornbloem lijkt veel op de steenhoornbloem, maar heeft kortere stijlen en de kroonbladen zijn korter dan de kelkbladen. Ook zijn de kelkbladen smaller en de klierharen in de bloeiwijze korter.[1]

De plant wordt 2-20 cm hoog. De kleverig behaarde, bleekgroene stengels zijn iets rechtopstaand. De bleekgroene, langwerpig of langwerpig-eironde bladeren hebben een stompe of spitse top. De bovenste stengelbladeren zijn behaard en de onderste bladeren zijn kort gesteeld. De schutbladen hebben een zeer smalle vliezige rand en een kale bovenkant.

De bleke hoornbloem bloeit van maart tot in mei met witte, vijftallige, 6-9 mm grote bloemen in een ijle bloeiwijze met vier tot achttien bloemen. De 0,8-1,6 mm brede kroonbladen zijn tot op een kwart ingesneden en korter dan de kelkbladen. De stijlen zijn 0,5-1 mm lang en de klierharen aan de bloeiwijze zijn 0,1-0,2 mm lang. De helmdraad is 1,4-2,2 lang en de helmknoppen zijn 0,2-0,4 mm lang.

De vrucht is een met tien tanden openspringende, 1,2-1,7 mm lange, echte doosvrucht. De vruchtstelen staan min of meer rechtop en zijn ongeveer even lang als de kelk, maar de soms bovenaan haakvormig omgebogen vruchtstelen kunnen twee tot vier keer zo lang zijn als de kelkbladen. Het zaad is 0,5-0,6 mm groot.

De bleke hoornbloem komt voor op open plaatsen in grasland en op akkers.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cerastium glutinosum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.