Bloedbad op Supernova Sukkot Gathering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bloedbad op Supernova Sukkot Gathering
Auto's van festivalgangers die de aanval tevergeefs probeerden te ontvluchten
Plaats Omgeving Re'im
Coördinaten 31° 24′ NB, 34° 28′ OL
Datum 7 oktober 2023
Doelwit Rave Supernova Sukkot
Motief invasie van Hamas in Israël
Doden 364
Dader(s) Hamas
Bloedbad op Supernova Sukkot Gathering (Israël)
Bloedbad op Supernova Sukkot Gathering

Het bloedbad op het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering in Israël vond plaats op 7 oktober 2023. Palestijnse terroristen van Hamas uit de Gazastrook vielen de bezoekers van een rave aan tussen de kibboetsen Re'im en Be'eri, in Israël. Het bloedbad vond bij het begin van de Hamas-aanval in Israël plaats, die zich zou ontwikkelen tot een oorlog tussen Hamas en Israël. Honderden bezoekers werden vermoord, tientallen aanwezigen ontvoerd en als gijzelaars meegenomen.[1]

Bijeenkomst en festiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De Supernova Sukkot Gathering, een weekendlange rave met trancemuziek, ter gelegenheid van het joodse feest Soekot,[2] begon op 6 oktober 2023 in de westelijke Negev-woestijn, ongeveer 5 km van de Gaza-Israël-barrière, in de buurt van de kibboets Re'im.[3] De rave van de organisator genaamd Nova was de Israëlische editie van Universo Paralello, een psytrance-festival dat ontstond in de Braziliaanse stad Bahia. De organisatoren waren de tweeling Osher en Michael Waknin, waarvan de eerste op het festival doodgeschoten werd.[4] Volgens de organisatie werd de locatie pas twee dagen van tevoren geboekt, nadat de oorspronkelijke locatie in het zuiden van Israël afhaakte. Bewust gepland om samen te vallen met het Joodse feest Simchat Thora, werd de rave aangekondigd als een viering van "vriendschap, liefde en oneindige vrijheid".[4] Op het festivalterrein waren drie podia, een kampeerzone en een gebied met een bar en eten. De feestvierders waren voornamelijk Israëliten uit het hele land van twintig tot veertig jaar. Nieuwsmedia berichtten over 3.500 tot 4.400 aanwezigen.[4][5] Er waren beveiligingsmedewerkers en politieagenten aanwezig.[6]

Aanval door Hamas[bewerken | brontekst bewerken]

Ontdekking van het festival[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een bericht van de Israëlitische politie zou Hamas niet op voorhand van het op korte termijn geplande festival op de hoogte geweest zijn en ontdekte het met drones en gemotoriseerde deltavliegers vanuit de lucht. De overvallers zouden oorspronkelijk op weg geweest zijn om de kibboets Re'im te overvallen en bereikten het festivalterrein vanaf de aan de oostkant van het terrein verlopende hoofdweg 232.[5][7]

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De feestelijkheden, die de hele nacht geduurd hadden, werden om 6.40h gestoord door een salvo van raketten die vanuit de Gazastrook afgevuurd en door het Israëlitische afweergeschut onschadelijk gemaakt werden.[3][8] De bewakingsdienst waarschuwde de bezoekers vier minuten later over luidsprekers en riep op het terrein te verlaten.[7]

De Hamas-terroristen infiltreerden het festivalterrein en schoten op de in alle richtingen vluchtende bezoekers.[9] Veel bezoekers die zich na de nacht in de geparkeerde auto's bevonden werden door de eerste terroristen verrast en in de auto's afgeschoten.[4]

Een aanwezige verklaarde dat, nadat de stroom was uitgeschakeld, een groep van ongeveer vijftig Hamasleden in busjes arriveerde en het vuur in alle richtingen opende. Vanuit jeeps schoten ze op de wagens van de wegvluchtende bezoekers. De aanvallers blokkeerden ook wegen.

Het open terrein liet weinig schuilplaatsen toe. Festivalgangers die zich verborgen hadden in bomen werden neergeschoten. Anderen die zich verborgen hadden in struiken en boomgaarden wisten te overleven. Een groot deel van de bezoekers slaagde erin over de kale akkers in de omgeving rennend een goed heenkomen te zoeken.

Bezoekers die aan het begin van de overval met auto's vanaf de twee parkeerplaatsen de hoofdweg 232 bereikten, werden op straat met Kalasjnikovs en antitankwapens beschoten door Hamas-terroristen op motors en pickups. Enkele bezoekers gelukte het over de weg veilig gebied te bereiken, veel auto's bleven echter langs de weg of op de uitrit van het parkeerterrein staan en brandden uit. Onafhankelijk geverifieerde dronebeelden van de locatie toonden tientallen verkoolde wagens en slipsporen.

Hamas-terrorist die in een bommenkelder schiet (automatische opname)

Meerdere vluchtende festivalbezoekers zochten bommenkelders op, 6 m² grote gebouwtjes langs de hoofdweg 232, die als bescherming tegen beschietingen uit de Gazastrook dienden. Gazaanse terroristen maakten van de situatie gebruik door handgranaten in de gebouwtjes te werpen, de ingesloten festivalbezoekers te beschieten en verschillende overlevenden als gijzelaars mee te nemen.[4]

Volgens een politiebron kwamen sommige festivalbezoekers om door Israëlisch vuur. Zij werden geraakt door raketten die een Israëlische gevechtshelikopter op Hamasterroristen afschoot.[10]

Seksueel geweld[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens ooggetuigen hebben de terroristen vrouwen op het festivalterrein verkracht, in sommige gevallen ook als groep.[11] Vrijwel alle vrouwen bij wie dit gebeurde, zijn daarna neergeschoten.[12][13] Hamas heeft de beschuldigingen ontkend en beweert dat de verkrachtingen tijdens de aanval door andere bewapende Palestijnse groepen zouden zijn begaan.[12][13]

Gijzeling van bezoekers[bewerken | brontekst bewerken]

Hamas-militant met festivalbezoeker (automatische opname)

De Hamasleden namen naar schatting 40 festivalgangers als gijzelaar gevangen.[14]

Video's op sociale media toonden de ontvoeringen. De festivalbezoekers werden afgevoerd naar Gaza, waar sommigen werden gefilmd voor Hamas-propagandavideo's.[15][16] Hamas paradeerde bijvoorbeeld Shani Nicole Louk, een 22-jarige tatoeagekunstenares en Duits-Israëlische staatsburger, in bewusteloze toestand en enkel gekleed in haar ondergoed in de laadbak van een pick-uptruck door Gaza. De video toont hoe Hamas-militanten "Allahoe akbar" scandeerden; een van hen zijn been over haar middel gooide en iemand die aan haar haren trok. Een man in de menigte spuwde op haar lichaam.[17][18] Drie weken later rapporteerde het Israëlische leger dat de jonge vrouw overleden was.

Onder de ontvoerden waren een Britse man en een in Beijing geboren, 25-jarige Chinees-Israëlische vrouw.[15][19]

Slachtoffers[bewerken | brontekst bewerken]

Filmopname door het Israëlisch leger van het terrein na het bloedbad

Foto's van de nasleep tonen tientallen lichamen op het festivalterrein, inclusief een zwaar verbrand lichaam dat met kabelbinders was vastgebonden.

ZAKA, de Israëlische vrijwillige noodhulporganisatie, meldde ten minste 260 lichamen te hebben geborgen. De Israëlische krant Haaretz schreef op 10 november 2023 dat het officiële dodenaantal al op 327 slachtoffers stond. Het dodental werd op grond van verder politieonderzoek later bijgesteld naar 364, zodat dit uiteindelijk bijna een derde van het totaal aantal gedode Israëlieten op 7 oktober 2023 uitmaakte.[20][21]

Onder de doden bevonden zich 17 politieagenten.[14]

Lior Asulin, een Israëlische voormalig voetballer van onder meer Hapoel Tel Aviv behoorde tot de doden.[18] Een van de twee hoofdorganisatoren, Osher Waknin, werd neergeschoten bij een poging bezoekers te evacueren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Terreur op festivalterrein nabij Gaza: 260 lichamen geborgen, mogelijk nog tot 200 vermisten. De Morgen (9 oktober 2023). Geraadpleegd op 10 oktober 2023.
 2. (en) Borschel-Dan, Amanda, "Thousands flee rocket and gunfire at all-night desert 'Nature Party'; dozens missing", The Times of Israel, 7 oktober 2023. Gearchiveerd op 7 oktober 2023.
 3. a b Het feest van de liefde werd een hel: ze hadden het vooral gemunt op vrouwen, en het stopte niet bij doden. www.hbvl.be (9 oktober 2023). Geraadpleegd op 10 oktober 2023.
 4. a b c d e (en) GUEZ, The Supernova desert music festival became a scene of horrible tragedy in Hamas's attack on Israel-Jack, 'Helpless': How a massacre unfolded at Israel music festival - Al-Monitor: Independent, trusted coverage of the Middle East. www.al-monitor.com (12 oktober 2023). Geraadpleegd op 14 januari 2024.
 5. a b (en) Hamas had not planned to attack music festival, Israeli report says. Al Jazeera. Geraadpleegd op 14 januari 2024.
 6. Het moment net voor het bloedbad: beelden tonen hoe mensen onbezorgd feesten op muziekfestival net voor aanval Hamas. Het Laatste Nieuws (9 oktober 2023). Geraadpleegd op 10 oktober 2023.
 7. a b (en) Breiner, Josh, Israeli Security Establishment: Hamas Likely Didn’t Have Advance Knowledge of Nova Festival. Ha Aretz (23 november 2023). Geraadpleegd op 14 januari 2024.
 8. Terroristen richtten afgelopen weekend een bloedbad aan op een dancefestival in het zuiden van Israël. Een reconstructie van de moordpartij.. volkskrant.nl (9 oktober 2023).
 9. (en) (redactie), ‘I knew it’s either I hit him or I die’: Re’im rave survivor recounts daring decision. The Times of Israel (15 oktober 2023). Geraadpleegd op 14 januari 2023.
 10. (en) Israeli Security Establishment: Hamas Likely Didn’t Have Advance Knowledge of Nova Festival. Haaretz (18 november 2023). Geraadpleegd op 27 november 2023.
 11. (en) Gettleman, Jeffrey, ’Screams Without Words’: How Hamas Weaponized Sexual Violence on Oct. 7. New York Times (23 december 2023). Geraadpleegd op 204-01-14.
 12. a b (en) Williamson, Lucy, Israel Gaza: Hamas raped and mutilated women on 7 October, BBC hears. BBC.
 13. a b (en) Clark, Emily, Israel has levelled shocking allegations of sexual violence against Hamas. Here's what we know. ABC News (6 december 2023). Geraadpleegd op 14 januari 2024.
 14. a b (de) Hamas-Terroristen sollen Angriff auf Festival nicht geplant haben. Blick.ch (19 november 2023). Geraadpleegd op 14 januari 2024.
 15. a b KIJK. Festivalgangster filmt hoe ze samen met anderen moet wegvluchten voor bloedbad in Israëlische Re’im. Het Laatste Nieuws (99 oktober 2023). Geraadpleegd op 10 oktober 2023.
 16. Noa, Shani, Doron, ...: dit zijn gijzelaars die door Hamas zijn ontvoerd uit Israël. Het Laatste Nieuws (8 oktober 2023). Geraadpleegd op 10 oktober 2023.
 17. (de) Tania Winterstein, Robin Mühlebach en Alexandra zu Castell-Rüdenhausen, Shanis Mutter: „Jede Minute ist kritisch!“. Bild (10 oktober 2023). Geraadpleegd op 12 oktober 2023.
 18. a b (en) Emily Bennett, What we know about those kidnapped or killed in Israel-Hamas conflict. 9news.com.au (12 oktober 2023). Geraadpleegd op 12 oktober 2023.
 19. Duitse Hamas-gijzelaar Shani Louk (22) is overleden, meldt Israëlische leger aan moeder. VRT NWS (30 oktober 2023).
 20. Dodental bloedbad festival omhoog bijgesteld naar 364 Nos.nl, 18 november 2023
 21. (en) Death count from Re’im music festival massacre reportedly updated to 364 — a third of Oct. 7 fatalities. The Times of Israel (17 november 2023). Geraadpleegd op 2024-01-014.