Bloedbad van Leliefontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Bloedbad van Leliefontein was een massamoord, die heeft plaatsgevonden in januari 1902 in Leliefontein in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap tijdens de nadagen van de Tweede Boerenoorlog.

Generaal Manie Maritz, de toenmalige commandant van de Boerencommando's, heeft het dorp bezocht om een proclamatie af te kondigen en de Khoisan-inwoners beschuldigd van samenzwering met de Engelse soldaten tegen de Boerenkrijgers. Volgens Maritz heeft de leider van de Khoisan hierbij een van de Boeren geslagen en is het tot gevechten gekomen waarbij sommigen van de inwoners zijn gedood. De volgende dag (28 januari 1902) zijn de Boerensoldaten onder bevel van Maritz teruggekeerd. In het daaropvolgende gevecht zijn nog eens ongeveer 28 inwoners doodgeschoten.[1] Deneys Reitz beschreef de aanval als "meedogenloos en ongerechtvaardigd", en vermeldde dat Jan Smuts ontstemd was toen hij samen met Reitz na afloop de plaats van het bloedbad bezocht.[2]

In de Methodistenkerk hangt nog ter nagedachtenis een gedenkplaats met de namen van de 36 gesneuvelden. Het kerkgebouw is ook erkend als een nationale gedenkplaats.