Bloedluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bloedluis
Dermanyssus gallinae
Dermanyssus gallinae
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Onderklasse: Acari (Mijten en teken)
Orde: Parasitiformes
Onderorde: Mesostigmata
Familie: Dermanyssidae
Geslacht: Dermanyssus
Soort
Dermanyssus gallinae
De Geer, 1778
Afbeeldingen Bloedluis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De bloedluis of vogelmijt (Dermanyssus gallinae) is een ectoparasiet van vogels (waaronder pluimvee, waardoor de schade die de mijt oplevert voor de mens economisch van belang is). Ook kunnen ze voorkomen op huisdieren zoals katten, konijnen en knaagdieren zoals de hamster, muis of gerbil.

Leefwijze[bewerken]

De mijten voeden zich 's nachts met het bloed van rustende en slapende vogels. Overdag verbergen ze zich uit het zicht en licht waar ze paren en eieren leggen. Onder gunstige omstandigheden duurt de voortplantingscyclus 7 dagen en is een explosieve groei van de populatie in korte tijd mogelijk, wat een negatief effect heeft op de aangetaste vogelpopulatie.[1]

Dermansyssus gallinae voedt zich ook met het bloed van zoogdieren, waaronder mensen. De mijten hebben echter vogelbloed nodig om zich voort te kunnen planten.

Bestrijding bij pluimveehouderij[bewerken]

Bloedluizen kunnen tot 10 maanden overleven in een leeg vogelverblijf, vandaar dat het ontsmetten van dit soort hokken zorgvuldig dient te gebeuren. Het hok moet dusdanig ontworpen zijn dat er weinig plaatsen zijn waar de bloedluizen kunnen verblijven. Kippenhokken en duiventillen worden traditioneel gewit met witkalk om bloedluis te voorkomen.