Bloedzuiger (hagedis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bloedzuiger
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Calotes versicolor.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Agamidae (Agamen)
Geslacht:Calotes (Prachtagamen)
Soort
Calotes versicolor
Daudin, 1802
Afbeeldingen Bloedzuiger op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bloedzuiger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De bloedzuiger[1] (Calotes versicolor) is een hagedis uit de familie agamen (Agamidae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door François Marie Daudin in 1802. Oorspronkelijk werd de naam Agama versicolor gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De bloedzuiger heeft een bruingroene kleur met een donkere tot zwarte achterzijde en staart. De wat merkwaardige naam is te danken aan de mannetjes, die in de paartijd een felrode kop krijgen, alsof ze net bloed hebben gedronken. De totale lichaamslengte is 38 tot 49 centimeter, de staart is ongeveer twee keer zo lang als het lichaam.[1] De grove schubben zijn licht gekield en staan wat op. De nekkam heeft naaldachtige, omhoog staande stekels en een zaag-achtige rugkam, de staart is gebandeerd. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes, hebben een rode keel en oogleden en meestal twee zwarte vlekken op de hals. De agame is in staat redelijk snel van kleur te veranderen, hoewel niet zo snel als bijvoorbeeld kameleons, de hagedis kan diverse groen- en bruintinten aannemen. Het uiterlijk lijkt een beetje op de kolonistenagame (Agama agama), maar deze laatste soort heeft een oranje kop en een blauw lichaam en leeft in groepen in Afrika.

Levenswijze[bewerken]

Net zoals de meeste hagedissen eet deze terrestrische agame voornamelijk insecten zoals sprinkhanen, kevers en vlinders. Van het zuigen van bloed is geen sprake. Het is een boombewoner die in struiken en op takken klimt en de prooi meestal bespringt en op de grond opeet. Vijanden van deze hagedis zijn slangen en katachtigen.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Het verspreidingsgebied van de bloedzuiger beslaat een groot deel van zuidelijk Azië; van Iran tot Sumatra en delen van China, waar hij voorkomt in agrarische gebieden en tuinen, maar ook in meer natuurlijke habitats.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden twee ondersoorten erkend, die verschillen in het uiterlijk en het verspreidingsgebied.

Bronvermelding[bewerken]