Bloeidaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloeidaal
Natuurgebied
Bloeidaal (Utrecht)
Bloeidaal
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 26′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Leusden
Informatie
Beheer Utrechts Landschap

Bloeidaal is een natuurgebied ten oosten van Amersfoort en ten noorden van Leusden. Het is vanaf 2007 in beheer van Het Utrechts Landschap. De spoorlijn Amersfoort-Barneveld vormt de noordgrens, de Barneveldse Beek stroomt langs de zuidzijde. Door het gebied loopt de Koedijkerweg. Ten zuiden van Bloeidaal ligt natuurgebied De Schammer.[1] Ten zuidoosten van Bloeidaal ligt het natuurgebied rond landgoed Stoutenburg.

In 2007 werd de voedselrijke grond uitgegraven tot op de schrale bodem. Doel was om de oorspronkelijke hooilanden, rietlanden en moerasbossen terug te laten keren. De natuurontwikkeling maakt deel uit van het project Venster op de Vallei. Doelstelling daarvan is om 200 hectare natuurontwikkeling bij Amersfoort tot stand te brengen. Sinds 2007 ontwikkelde er zich ruige natuur. De natte schrale graslanden vormen daarbij het leefgebied van kleine plevier, witgatje, boerenzwaluw, grutto, wulp, tureluur en wintertaling. Op zandkopjes ontwikkelde zich droog grasland. Door de functie als hooiland vestigden zich er planten als Spaanse ruiter, blauwe knoop, vlozegge, klokjesgentiaan en gevlekte orchis. In de poeltjes leven amfibieën zoals de watersalamander.

Bloeidaal mag bij hoog water onder water lopen, om Amersfoort droge voeten te laten houden. Ook het water uit bedrijventerrein Wieken-Vinkenhoef mag hier in de grond zakken.

In het gebied zijn wandelroutes uitgezet.[2]