Bloes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fantasyschrijfster Kelley Armstrong, met bloes

Een bloes of blouse is een kledingstuk voor het bovenlichaam. Een blouse wordt ook wel "het overhemd voor dames" genoemd[1].

In de regel is het zo dat een overhemd voor vrouwen een blouse genoemd wordt en dat er dus eigenlijk geen blouses voor heren bestaan. Wel is het zo dat het gangbaar is dat er ook in spreektaal gesproken wordt over een blouse voor heren. Officieel is het zo dat een blouse (voor dames) de knoopjes aan de linkerzijde heeft en bij een overhemd voor mannen de knoopjes aan de rechterzijde zitten. Dat is het grote verschil tussen een blouse en een overhemd.

Bloezen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, met ritsen of knopen. Ook hebben ze vaak een of twee borstzakjes. Het materiaal is dun en meestal katoen of een mengsel van katoen en synthetische vezels. Een bloes kan zowel in de zomer als in de winter gebruikt worden, zomerbloezen hebben meestal korte mouwen, winterbloezen lange mouwen.

Kleding laten bloezen[bewerken]

Bij een wijde bloes is het de vraag of men het instopt of niet. Wanneer het hemd ingestopt wordt maar er nog steeds een beetje uit komt, zodat er een bolling ontstaat rondom de zij, wordt dit ook wel "bloezen" genoemd. Men kan dus spreken van "Je kleding laten bloezen".

Zie ook[bewerken]