Blokker (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blokker
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Blokker
(Details)
Blokker (plaats)
Blokker (plaats)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Hoorn, Drechterland
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 6′ OL
Algemeen
Inwoners (2007) 5580
Detailkaart
Locatie van Blokker in de gemeente Hoorn
Locatie van Blokker in de gemeente Hoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Blokker is een dorp in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Blokker is verdeeld in twee delen; Westerblokker en Oosterblokker (West-Fries: Oôsterblokker). Westerblokker maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Hoorn, Oosterblokker van de gemeente Drechterland. Westerblokker wordt tegenwoordig door onder andere de gemeente en provincie ook wel gewoon Blokker genoemd. Blokker heeft 5.580 inwoners (2007), waarvan 1.570 in Oosterblokker wonen en 4.010 in Westerblokker.

Blokker kreeg in 1964 landelijke bekendheid doordat in het gebouw van de plaatselijke groenteveiling "Op Hoop van Zegen" The Beatles tweemaal achtereen optraden - hun enige optredens ooit op Nederlandse bodem. Wel hebben zij in Hillegom nog een concert gegeven, dat was de tv-registratie voor de VARA.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats is al eeuwen opgedeeld in twee delen, al in de 13e eeuw spreekt men over een oostelijk en een westelijk deel, maar het is pas sinds 1979 dat Blokker in verschillende gemeenten valt. Tot 1979 was Blokker een eigen gemeente,[1] totdat deze werd opgedeeld in de gemeenten Hoorn, Bangert (hernoemd naar Drechterland) en Venhuizen.

De plaatsnaam Blokker is de 'verbasterde' naam voor Blokweer(en). Die benaming is een verwijzing naar het rechthoekige en vierkante land dat gevormd werd door de twee sloten die aan weerszijden van het land zijn gelegen.

Oosterblokker is wat men het oostelijke gebied noemde van de Blokweer(en). In 1396 komt de plaats voor als Oesterblocwer, in 1414 als Oisterblocweer en in 1639 als Ooster Blocker.

Westerblokker is wat men het westelijke gebied noemde van de Blokweer(en). In 1289 komt de plaats voor als Westerblokweere, in 1396 als Westerblocwer en in 1639 als Wester Blocker.

Op de zuidelijke dijk van de Blokweeren ontstond nog een plaats, de huidige plaats Blokdijk, deze is ook gelegen in de gemeente Drechterland, maar was in 1979 een deel geworden van de sinds 2006 voormalige gemeente Venhuizen.

Blokker viel een tijd onder de Stede Westwoud,[1] deze had in 1414 stadsrechten verkregen. Maar uiteindelijk scheidden de twee van elkaar, en werd Blokker zelfstandig.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]