Naar inhoud springen

Blokker (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blokker
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Blokker (Noord-Holland)
Blokker
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Drechterland Drechterland
Vlag Hoorn Hoorn
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,93[1] km²
- land 1,9[1] km²
- water 0,04[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
4.580[1]
(2.373 inw./km²)
Woning­voorraad 2.066 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3613
Detailkaart
Kaart van Blokker
Locatie van Blokker in de gemeente Hoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Blokker is een dorp in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Blokker is verdeeld in twee delen: Westerblokker en Oosterblokker. Westerblokker maakt deel uit van de gemeente Hoorn, Oosterblokker van de gemeente Drechterland. Westerblokker wordt door onder andere de gemeente en provincie Blokker genoemd. Blokker heeft 4.580 inwoners (2023), waarvan 1.565 in Oosterblokker wonen en 2.380 in Westerblokker.

De plaatsnaam Blokker is de 'verbasterde' naam voor Blokweer(en). Die benaming is een verwijzing naar het rechthoekige en vierkante land dat gevormd werd door de twee sloten die aan weerszijden van het land zijn gelegen. Blokker werd hierbij afgegrensd door de Wijzend (Koewijzend, Bangert en Wijzenddijkje) ten noorden, het Zittend in het oosten, de Blokdijk en de Lageweg ten zuiden en de Holenweg ten westen. Daarnaast viel er nog een stuk land ten zuiden van de lageweg onder Westerblokker, waar sinds de jaren '70 van de twintigste eeuw industriegebied Hoorn 80 gelegen is.

De plaats is al eeuwen opgedeeld in twee delen, al in de 13e eeuw spreekt men over een oostelijk en een westelijk deel. Ooster- en Westerblokker waren dan ook zelfstandige dorpen met een eigen bestuur en een eigen kerk[2]. Na de Reformatie gingen de kerken over naar één gereformeerde gemeente met een gezamenlijke predikant. De katholieken uit beide dorpen vielen ook onder één statie. Van 1414 tot 1811 vielen Ooster- en Westerblokker onder de Stede Westwoud. In 1812 zijn de beide dorpen samengevoegd tot één gemeente Blokker. Deze situatie bleef tot de gemeentelijk herindelingen van 1979, hierbij ging Westerblokker op in de gemeente Hoorn, Oosterblokker in de gemeente Bangert (hernoemd naar Drechterland) en de Blokdijk in de gemeente Venhuizen.

Oosterblokker komt in 1396 voor als Oesterblocwer, in 1414 als Oisterblocweer en in 1639 als Ooster Blocker. Westerblokker komt in 1289 voor als Westerblokweere, in 1396 als Westerblocwer en in 1639 als Wester Blocker.

Het dorp kreeg in de jaren 1960 landelijke bekendheid doordat in het gebouw van de plaatselijke groenteveiling "Op Hoop van Zegen" optredens van beroemde musici, zoals Louis Armstrong, Benny Goodman, Catherina Valente en Rex Gildo werden georganiseerd door Ben Essing, zoon van de burgemeester van Blokker.

In 1964 vond hier het enige publieke Nederlandse optreden plaats van The Beatles, die er in dat "Beatlemania-jaar" op een dag, 6 juni 1964, twee concerten van 25 minuten zouden geven. Het werd er echter maar eentje van 27 minuten. Ter herinnering aan dit concert[3] staat tegenover dit gebouw een monument.

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]