Boëlhe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor De plaats in Portugal, zie Boelhe.
Boëlhe
Deelgemeente in België Vlag van België
Boëlhe
Boëlhe
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Geer
Coördinaten 50° 41′ NB, 5° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,88 km²
Inwoners (2007) 420
(108 inw./km²)
Overig
Postcode 4250
Netnummer 019
Detailkaart
Boëlhe
Boëlhe
Portaal  Portaalicoon   België

Boëlhe is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de gemeente Geer. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Geer.

Boëlhe ligt in het noorden van de gemeente Geer aan de taalgrens. De dorpskom ligt aan de weg van Geer naar Truielingen. Boëlhe is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw. Er is vooral akkerbouw, veeteelt en fruitteelt. In het noorden van de deelgemeente ligt het gehucht Villereau dat sinds 1977 ervan deel uitmaakt. Voordien vormde het gehucht een exclave van Truielingen binnen Boëlhe.

De Sint-Lambertuskerk

Geschiedenis[bewerken]

Waarschijnlijk was Boëlhe voor de 14de eeuw in geestelijk bezit omdat er voogden heersten over het dorp. Sindsdien was het dorp een heerlijkheid dat een leen was van het prinsbisdom Luik. De heer van het dorp was dezelfde als deze van Darion en Hollogne-sur-Geer.

Boëlhe was reeds vroeg een parochie toegewijd aan Sint-Lambertus. Het recht om de pastoor aan te duiden was lange tijd in handen van het kapittel van Sint-Paulus te Luik.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Sint-Lambertuskerk uit 1764.
  • Het kasteel van Boëlhe is gebouwd op de grondvesten van een oude burcht en dateert van 1779. In 1910 werd het kasteel verbouwd. Rond het kasteel ligt een groot kasteelpark. Het kasteel met het park werden in 1970 beschermd als landschap terwijl het kasteel zelf in 1982 beschermd werd als monument.
  • De Ferme de Seny, een boerderij uit het begin van de 19de eeuw. Ze werd in 1983 beschermd als monument.