Bo Goldman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bo Goldman
Bo Goldman in 1975.
Volledige naam Robert Goldman
Geboren 10 september 1932
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1958 – heden
Beroep Scenarist / Producent
Genre Drama / Komedie
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Televisie

Robert (Bo) Goldman (New York, 10 september 1932) is een Amerikaanse scenarioschrijver. Hij won een Oscar voor zowel One Flew Over the Cuckoo's Nest (1976) als Melvin and Howard (1980).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Bo Goldman werd in 1932 geboren in New York.[1] Zijn vader Julian Goldman was een succesvolle zakenman die eigenaar was van de warenhuisketen The Goldman Stores.[2] Hij was goed bevriend met Franklin D. Roosevelt, die tevens zijn advocaat was, en hield van Broadway-shows. Gemiddeld bezocht de jonge Bo zo'n twee theatervoorstelling per week met zijn vader. Op die manier ontwikkelde hij reeds op jonge leeftijd een interesse in theater.

Goldman studeerde aan Princeton University, waar hij al snel voorzitter zou worden van de Princeton Triangle Club, een muzikaal-komisch theatergezelschap van de universiteit waar eerder ook F. Scott Fitzgerald en James Stewart deel van hadden uitgemaakt. In 1953 werd Goldmans productie Ham 'n Legs getoond tijdens de The Ed Sullivan Show. Het was de eerste productie van Princeton Triangle Club die op de nationale televisie vertoond werd.

Na zijn studies was Goldman gedurende drie jaar aangesloten bij het Amerikaans leger. Hij was gestationeerd op Enewetak, een atol van de Marshalleilanden waar nucleaire proeven gehouden werden.

Na zijn legerdienst ging de toen 25-jarige Goldman aan de slag op Broadway, waar hij de liedteksten mocht schrijven voor de musical First Impressions. De productie was niet erg succesvol. Nadien probeerde Goldman tevergeefs om zijn toneelstuk Hurrah Boys Hurrah op de planken te krijgen.

Televisiecarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Richard Brooks, Bo Goldman, Gore Vidal en Billy Wilder tijdens een staking van de Writers Guild in 1981.

Vervolgens maakte Goldman de overstap naar televisie. Hij werd een scenarioschrijver in dienst van zender CBS, waar hij mocht samenwerken met de bekende producent Fred Coe. Goldman maakte zo de "Golden Age of Television" (1947–1960) van dichtbij mee. Als scenarioschrijver en producent werkte hij mee aan tv-programma's als Playhouse 90, Days of Wine and Roses (dat later ook verfilmd zou worden) en The Plot To Kill Stalin. Later schreef hij op de publieke omroep ook voor de succesvolle anthologieserie NET Playhouse.

Filmcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn werk voor NET werd hij door acteur Burt Lancaster aangemoedigd om de overstap te maken naar de filmindustrie. Als een gevolg schreef Goldman het script Shoot the Moon, dat uiteindelijk pas in 1982 verfilmd zou worden. Filmregisseur Miloš Forman was onder de indruk van het script en nam Goldman daarom in dienst om One Flew Over the Cuckoo's Nest (1976) te schrijven. De film werd een enorm succes en leverde Goldman zijn eerste Oscar op. Enkele jaren later veroverde hij een tweede Oscar voor zijn script van de satire Melvin and Howard.

In de jaren 1990 werden zijn scenario's voor Scent of a Woman (1992), City Hall (1996) en Meet Joe Black (1998) verfilmd. De eerste film, over een blinde oorlogsveteraan, leverde hoofdrolspeler Al Pacino een Oscar op. De acteur werkte nadien ook mee aan City Hall.

In 2000 werd Goldman ingehuurd om het script van de blockbuster The Perfect Storm te herschrijven. De film zou uiteindelijk meer dan 300 miljoen dollar opbrengen.

In de jaren 1970 schreef Goldman voor Warren Beatty een filmscenario over filmmaker, vrouwenversierder en vliegtuigpionier Howard Hughes, maar Beatty kreeg het project in die dagen niet verfilmd. De excentrieke Hughes werd nadien ook een personage in Goldmans script voor Melvin and Howard (1980). Drie decennia later gebruikte Beatty het verhaal dat Goldman voor hem geschreven had als basis voor de romantische komedie Rules Don't Apply (2016).

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs Categorie Film Uitslag
Academy Awards Beste scenario (adaptatie) One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) Gewonnen
Beste scenario (origineel) Melvin and Howard (1980) Gewonnen
Beste scenario (adaptatie) Scent of a Woman (1992) Genomineerd
Golden Globes Beste scenario One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) Gewonnen
Scent of a Woman (1992) Gewonnen
BAFTA Awards Beste scenario One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) Genomineerd
Beste scenario (adaptatie) Scent of a Woman (1992) Genomineerd
Writers Guild of America Awards Beste scenario (adaptatie) One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) Gewonnen
Beste scenario (origineel) Melvin and Howard (1980) Gewonnen
Beste scenario (origineel) Shoot the Moon (1982) Genomineerd
Beste scenario (adaptatie) Scent of a Woman (1992) Genomineerd
Screen Laurel Award – 1998 Gewonnen

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Officieel

Officieus

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]