Bo Hopkins

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bo Hopkins
Bo hopkins.jpg
Algemene informatie
Volledige naam William Hopkins
Geboren Greenville, 2 februari 1942
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bo Hopkins, geboren als William Hopkins (Greenville, 2 februari 1942), is een Amerikaanse acteur.

Carrière[bewerken]

Op 9-jarige leeftijd overleed Hopkins' vader, waarna hij werd opgevoed door zijn moeder en grootmoeder. Op 16-jarige leeftijd vervulde hij zijn militaire dienstplicht, waarna hij terugkeerde naar zijn geboorteplaats en acteur werd op provinciale podia. De hoofdrol in het stuk Tea House leverde hem een studiebeurs op. Hij wijzigde zijn naam William in Bo, naar de rol die hij speelde in Bus Stop. Bo wilde zijn droom als acteur ten uitvoer brengen en ging naar New York. Echter walgend van de stad keerde hij snel weer huiswaarts. Daarna ging hij naar Hollywood, waar hij een beurs kreeg voor de toneelschool van de Desilu Studios.

Zijn eerste tv-optreden had hij in 1968 in de Andy Griffith Show. Daarna volgden optredens in verschillende series als The Virginian en Gunsmoke. Regisseur Sam Peckinpah zag Hopkins in het stuk The Picnic en contracteerde hem voor The Wild Bunch. Tijdens de opnamen raakte hij bevriend met William Holden, die zijn mentor werd. Ook met Peckinpah bleef hij in contact en speelde hij in drie van diens films mee.

Na zijn bioscoopdebuut in Peckinpahs western werkte Hopkins mee aan diverse projecten. Onder zijn collega's bevonden zich Sean Penn, Steve McQueen, Jean Simmons en gereputeerde regisseurs als Oliver Stone, Stanley Kramer en George Lucas. Ook het televisiewerk verwaarloosde hij niet. In 1994 werd hij onderscheiden met de Golden Boot Award.

De film Shade (2003) was Hopkins' eerste werk als producent. Hij moest hardnekkig vechten voor de filmrechten van het draaiboek, dat uiteindelijk twee en een half jaar duurde.

Filmografie[bewerken]