Bo Xilai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bo Xilai
Bo Xilai (2011)
Bo Xilai (2011)
Volledige naam Bo Xilai
薄熙来
Geboren 3 juli 1949
Dingxiang County, Shanxi
Land Volksrepubliek China
Partij Communistische Partij van China
Functies
2007-2012 Communistische Partij van China (CPC) Chongqing Comité Secretaris
2004-2007 Minister van Handel
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bo Xilai (Dingxiang, 3 juli 1949) is een Chinees politicus en lid van het Politbureau van de Communistische Partij van China. Hij werd bekend door zijn ambtstermijnen als burgemeester van Dalian en vervolgens de gouverneur van de provincie Liaoning. Van 2004 tot november 2007 was hij minister van Handel.

Tijdens zijn ambtstermijn in Chongqing werd Bo bekend door zijn een ambitieuze campagne tegen de georganiseerde misdaad, sociale programma's voor de arbeidersklasse van de stad en harde aanpak van corruptie. Ook was hij initiatiefnemer van campagnes om het Culturele Revolutie-tijdperk te doen herleven, de "rode cultuur". De beweging had als naam Ode aan het rode, versla het zwarte. Hij wordt soms gezien als een van de leiders van het Chinees Nieuw Links, dat bestaat uit zowel maoïsten als sociaaldemocraten die niet blij zijn met de markthervormingen van het land en de toenemende welvaartsverschillen.[1]

Bo werd beschouwd als grote kanshebber voor promotie naar het negen leden tellende Politbureau Permanent Comité in 2012. Zijn politieke loopbaan kreeg een abrupt einde met het Wang Lijun incident, waarbij zijn top luitenant en politiechef asiel zouden hebben aangevraagd bij een Amerikaanse consulaat. Vervolgens werd Bo in maart 2012 uit zijn positie in Chongqing gezet.