Board of Airport Commissioners of Los Angeles vs. Jews for Jesus, Inc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roe vs. Wade
Seal of the United States Supreme Court.png

Hooggerechtshof van de Verenigde Staten van Amerika

Behandeld vanaf: 3 maart 1987

Vonnis uitgesproken: 15 juni 1987

Volledige naam: Board of Airport Commissioners of Los Angeles v. Jews for Jesus, Inc.
Citaties: 482 U.S. 569; 107 S. Ct. 2568; 96 L. Ed. 2d 500; 1987 U.S. LEXIS 2619; 55 U.S.L.W. 4855
Voorgeschiedenis: De zaak heeft al gediend voor het Federale Hof van Beroep van het negende district
Vonnis
Het Hooggerechtshof oordeelde in het voordeel van de organisatie Jews for Jesus. Het is niet toegestaan om de rechten die geboden worden onder het Eerste amendement van de Amerikaanse grondwet te beperken in een publiek forum.
Rechters
Opperrechter William Rehnquist
Rechters William J. Brennan, Jr., Byron White, Thurgood Marshall, Harry Blackmun, Lewis F. Powell, Jr., John P. Stevens, Sandra Day O'Connor en Antonin Scalia
Individuele meningen
Meerderheid geleid door: O'Connor
Samen met: Rehnquist, Brennan, White, Marshall, Blackmun, Stevens, Scalia
Tegengestelde opinie van: Geen
Toegepaste wetten
Eerste en Veertiende amendement van de Amerikaanse Grondwet

De Raad van Bestuur van het vliegveld van Los Angeles v Joden voor Jezus (Engels: Board of Airport Commissioners of Los Angeles v. Jews for Jesus, Inc.) was een zaak die in 1987 diende voor het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof stelde dat het niet mogelijk was regels in te stellen voor een bepaald gebied of zone waar de rechten die het Eerste amendement op de Amerikaanse Grondwet (dit amendement gaat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting) niet zouden gelden. De zaak was door de christelijke organisatie Jews for Jesus aangespannen, omdat het hun verboden was om te evangeliseren op het vliegveld.

Het vonnis werd geschreven door rechter Sandra Day O'Connor. Het werd unaniem aangenomen door de andere rechters. Zij schreef dat door de regels er een "First Amendment Free Zone" werd gecreëerd. De Raad van Bestuur van het vliegveld beargumenteerde dat het verbod alleen was ingesteld tegen bewuste acties van personen of groepen die hun standpunt wilde uitdragen. O’Connor stelde echter dat onder het verbod ook personen zouden vallen die een T-shirt of button droegen met een politieke boodschap. In een korte toevoeging liet rechter Byron White weten dat het hem zorgde baarde dat de vraag of het vliegveld een publiek forum was onbeantwoord bleef. Dit is een term binnen de Amerikaanse wetgeving waarmee overheidsbezittingen – gebouwen of terreinen – worden aangeduid, die open staan voor personen of groepen en waar volledige vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering geldt. Een Amerikaanse legerbases is een voorbeeld van een plaats waar dit niet het geval is, en een park bijvoorbeeld wel.