Bob Bennett (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bob Bennett
Robert Foster Bennet
Geboren 18 september 1933
Salt Lake City, Utah
Overleden 4 mei 2016
Arlington, Virginia
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Joyce McKay
Religie Mormoon
Senator voor Utah
Aangetreden 3 januari 1993
Einde termijn 3 januari 2011
Voorganger Jake Garn
Opvolger Mike Lee
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Robert Foster (Bob) Bennett (Salt Lake City, 18 september 1933Arlington, 4 mei 2016) was een Amerikaans politicus. Hij was achttien jaar een Republikeinse senator voor Utah.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Bennett zijn vader was een Amerikaanse senator. Zijn grootvader was president van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Bennett behaalde in 1957 zijn Bachelor of Science aan de Universiteit van Utah.

Van 1957 tot 1969 was hij legerpredikant bij de Nationale Garde. Daarna kwam hij te werken bij het Ministerie van Transport als aanspreekpunt voor het congres. Deze functie vervulde hij van 1969 tot 1970. Daarna werd hij hoofd van Robert Mullen Associates, een pr-bedrijf in Washington.

In 1974 werd hij hoofd van de pr-afdeling van het bedrijf Summa Corporation en in 1978 werd hij hoofd van Osmond Communications. In 1979 stapte hij in de computer-industrie. Eerst als voorzitter van American Computers Corporation en daarna van 1981 tot 1984 als baas van Microsonics Corporation. In 1984 werd hij algemeen directeur bij Franklin Quest.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 stelde Bennett zich kandidaat voor de senaat. Bij de Republikeinse voorverkiezingen wist hij zijn opponent nipt (51%) te verslaan, en daarna versloeg hij ook zijn Democratische opponent. In 1998 en 2004 werd hij herkozen. Uiteindelijk diende Bennett als de Republikeinse whip. In die functie diende hij er op toe te zien dat alle Republikeinen volgens de partijlijn stemmen.

In 2006 was Bennett een van de drie Republikeinen die tegen het voorstel stemden om in de grondwet te laten opnemen dat de vlag van de Verenigde Staten niet fysiek aangetast zou mogen worden, bijvoorbeeld door middel van verbranding.

Bij de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Utah werd Bennett in 2010 verslagen door Mike Lee en Tim Bridgewater. Lee volgde hem uiteindelijk op in de Senaat.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

In 1962 trouwde hij met Joyce McKay. Samen kregen zij zes kinderen.

Zie de categorie Bob Bennett (politician) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.