Bob Goudzwaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bob Goudzwaard
Bob Goudzwaard in 1976.
Algemene informatie
Volledige naam Bob Goudzwaard
Geboren Delft, 4 maart 1934
Partij ARP, CDA
Politieke functies
1967–1971 Tweede Kamerlid ARP
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Bob Goudzwaard (Delft, 4 maart 1934) is een Nederlandse econoom en emeritus hoogleraar van de Vrije Universiteit van Amsterdam, die belangrijke inhoudelijke bijdragen heeft geleverd aan christelijk-sociale bewegingen in de ARP, het CDA en de EVP.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Goudzwaard was van 1959 tot 1965 medewerker van het wetenschappelijk instituut van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Tot 1967 ondersteunde hij de ARP-fractie in de Tweede Kamer; van 1967 tot 1971 was hij zelf Kamerlid.

Goudzwaard droeg in aanvang sterk bij aan de totstandkoming van het Christen-Democratisch Appèl (CDA), dat in 1975 officieel werd opgericht. Hij was lid van de Groep van Achttien die de grondslag legde voor het CDA, en schreef mee aan het eerste CDA-verkiezingsprogramma Niet bij brood alleen uit 1977. Toen in datzelfde jaar het kabinet-Van Agt/Wiegel tot stand kwam, raakte Goudzwaard teleurgesteld over de zijns inziens behoudende koers van het CDA, en zegde hij in 1980 zijn lidmaatschap op, kort nadat de kiesverenigingen van de ARP hem had laten duikelen op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van mei 1981. 'Niet Bij Brood Alleen' (NBBA) werd de naam van een groep mensen die zich inzetten voor een sociale wending van het CDA.

Goudzwaard werd de ideoloog van de progressief-christelijke Evangelische Volkspartij (EVP), maar werd nimmer lid van die partij.

Denkbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Goudzwaard geldt als architect van de 'economie van het genoeg'. Hij zette het concept daarvoor uiteen in boeken als Kapitalisme en vooruitgang (1976) en Genoeg van te veel, genoeg van te weinig (1985), dat hij schreef samen met Harry de Lange. Volgens Goudzwaard is de huidige economie in ecologisch en sociaal opzicht niet duurzaam en heeft het onverbiddelijk vasthouden aan het groeimodel fatale gevolgen.

Bob Goudzwaard was lid van het pseudoparlement De Derde Kamer.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bob Goudzwaard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.