Bob Morane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bob Morane is een Belgische reeks avonturenromans, gestart in 1957 en later uitgegeven als strip. De reeks is genoemd naar het hoofdpersonage.

Het hoofdpersonage Bob Morane is ingenieur en oud-legercommandant uit de Tweede Wereldoorlog, maar is daarnaast ook thuis op zo ongeveer alle markten. Hij munt uit in verschillende gevechtssporten, spreekt onnoemelijk veel levende en dode talen en zet deze talenten in voor de zaak die hij rechtvaardig acht. Zijn vaste kompaan is Bill Ballantine, een Schot, en de vaste tegenstander is Ming, bijgenaamd de Gele Schaduw.

De scenario's zijn van de hand van Henri Vernes. Oorspronkelijk was het een populaire boekenreeks (bij de Belgische, later Franse uitgeverij Marabout) en vanaf de vroege jaren zestig werd er ook een stripreeks van gemaakt, met verhalen die verschenen in het weekblad Kuifje en uitgegeven werden door Dargaud. Verschillende striptekenaars werkten mee om albums van Bob Morane te produceren:

Een parodie op de reeks van de hand van Yann en Conrad verscheen bij uitgeverij De Gulden Engel in 1987 onder de titel Bob Marone.

Albums[bewerken]

1rightarrow blue.svg Voor een lijst van de verschenen albums, zie Lijst van albums van Bob Morane