Bob Morane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie Bob Morane (stripreeks) voor de gelijknamige stripreeks

Bob Morane is een Belgische reeks avonturenromans, gestart in 1953. De reeks werd geschreven door Henri Vernes en later bewerkt in de gelijknamige stripreeks. De reeks is genoemd naar het hoofdpersonage.

Het hoofdpersonage Bob Morane is ingenieur en oud-legercommandant uit de Tweede Wereldoorlog, maar is daarnaast ook thuis op zo ongeveer alle markten. Hij munt uit in verschillende gevechtssporten, spreekt onnoemelijk veel levende en dode talen en zet deze talenten in voor de zaak die hij rechtvaardig acht. Zijn vaste kompaan is Bill Ballantine, een Schot, en de vaste tegenstander is Ming, bijgenaamd de Gele Schaduw.

Oorspronkelijk wilde Vernes het titelpersonage en de reeks Robert Ujac noemen, maar het werd uiteindelijk Bob Morane.[1]

De scenario's zijn van de hand van Henri Vernes. Oorspronkelijk was het een populaire boekenreeks (bij de Belgische, later Franse uitgeverij Marabout) en vanaf de vroege jaren zestig werd er ook een stripreeks van gemaakt, met verhalen die verschenen in het weekblad Kuifje en uitgegeven werden door Dargaud. Verschillende striptekenaars werkten mee om albums van Bob Morane te produceren: