Bob Riley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bob Riley
Bob Riley
Geboren 3 oktober 1944
Ashland, Alabama
Politieke partij Republikein
Partner Patsy Riley
52e gouverneur van Alabama
Aangetreden 20 januari 2003
Einde termijn 17 januari 2011
Voorganger Don Siegelman
Opvolger Robert Bentley
Afgevaardigde voor Alabama
3e District
Aangetreden 3 januari 1997
Einde termijn 3 januari 2003
Voorganger Glen Browder
Opvolger Mike Rogers
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Robert R. (Bob) Riley (Ashland (Alabama), 3 oktober 1944) is een Amerikaanse politicus. Van 2003 tot 2011 was hij gouverneur van de staat Alabama. Riley is lid van de Republikeinse Partij.

Hij studeerde aan de Universiteit van Alabama en behaalde het diploma van Master of Business Administration (MBA). In 1996 werd hij voor de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gekozen. In november 2002 won hij de gouverneursverkiezingen van de staat Alabama. In 2003 werd hij als gouverneur beëdigd. Hij volgde Don Siegelman van de Democratische Partij op.

In 2003 was de staat Alabama in het nieuws omdat de hoofdrechter van de staat weigerde een monument met daarop de Tien Geboden voor het hooggerechtshof te verwijderen. Riley sloot zich aan bij de hoofdrechter en verzette zich ook tegen verwijdering. De opposanten van het monument hadden als argument aangevoerd dat de "scheiding tussen kerk en staat" in het geding was gebracht, omdat het monument voor het hooggerechtshof stond. De opposanten kregen uiteindelijk hun zin en het monument werd verwijderd.

Een door Riley gepropageerd belastingplan werd door de kiezer in september 2003 verworpen.