Bob van der Houven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bob van der Houven
Bob van der Houven
Algemene informatie
Geboren Garmisch-Partenkirchen,
28 mei 1957
Land Duitsland
Nederland
Werk
Jaren actief jaren 80–heden
Beroep Omroeper
Stemacteur
Dialoogregisseur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bob van der Houven (Garmisch-Partenkirchen, 28 mei 1957) is een Nederlands omroeper, stemacteur en dialoogregisseur. Hij is onder andere bekend door het inspreken van de stem van Dr. Doofenshmirtz in Phineas en Ferb en Milo Murphy's Wet en Kwik, Kwek en Kwak in DuckTales, en als de commentaarstem van het EO-programma Rail Away. Daarnaast is hij de vaste stem van Stitch in het Nederlands, Vlaams, Duits en Italiaans.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Houven woonde in de eerste jaren van zijn leven in de Duitse stad Garmisch-Partenkirchen, waar zijn vader met zijn band dagelijks optrad voor Amerikaanse militairen. Toen hij acht jaar oud was, verhuisde het gezin waarin hij opgroeide terug naar Den Haag.

Als kind was Van der Houven al gefascineerd door de menselijke stem en maakte hij regelmatig hoorspelen, "radioprogramma's" en poppenkastvoorstellingen met en voor zijn vriendjes, waarbij hij elk personage een andere stem gaf. Na zijn middelbare school ging hij Engels studeren, waarna hij enkele jaren onderwijzer was op scholen in onder meer Scheveningen. Ook spreekt Van der Houven Italiaans. In de jaren tachtig sprak hij boeken in voor de Nederlandsche Blindenbibliotheek in Den Haag.

Film en televisie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 begon hij met het inspreken van documentaires en het presenteren van verschillende radioprogramma's. Twee jaar later werd hij omroeper bij de destijds nieuwe zender Nederland 3. Daarnaast ging hij stemmen inspreken van (teken)filmpersonages.

Stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Cd's[bewerken | brontekst bewerken]

In 1997 bracht Van der Houven enkele cd's uit met daarop zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes en in 2002 eentje met Amerikaanse jazz.

Sync![bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Joop van den Beucken maakte Van der Houven Sync!, een documentaire over de wereld van de Nederlandse nasynchronisatie. Hiervoor zijn ze een samenwerking aangegaan met internetserie Stemmen van Toen. Van der Houven en Van den Beucken namen samen de regie en productie op zich. De documentaire ging op 30 oktober 2016 voor een uitverkochte zaal in première tijdens het KLIK! Amsterdam Animatie Festival in het Eye Filmmuseum te Amsterdam.

Andere projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Houven presenteerde maandelijks het Open Podium Almere (O.P.A.), een platform voor podiumkunsten dat in 2002 is opgericht.

Sinds 2010 heeft hij een eigen geluidsstudio genaamd Bobsound. Hier kunnen onder andere films en promotieteksten worden ingesproken. Ook wordt hier vaak muziek opgenomen voor cd's van beginnende artiesten of voor goede doelen.