Bobotov Kuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bobotov Kuk
Bobotov Kuk vanaf Minin Bogaz
Bobotov Kuk vanaf Minin Bogaz
Hoogte 2523 m
Coördinaten 43° 7′ NB, 19° 2′ OL
Ligging Montenegro
Gebergte Dinarische Alpen
Eerste beklimming 1883, Oscar Baumann
Bobotov Kuk
Bobotov Kuk
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Bobotov Kuk (Cyrilisch: Боботов Кук) is een berg in het noorden van Montenegro. Met 2523 meter is het de hoogste top van het Durmitor berggebied, en het werd lange tijd gezien als het hoogste punt van Montenegro. Er zijn echter drie toppen op de grens met Albanië die hoger blijken te zijn. Vanaf de Bobotov Kuk zijn veel omringende bergen te zien, waaronder Kopaonik, Lovćen, Tara en Maglić.

Geschiedenis[bewerken]

Door het ruige gebied, en de afgelegen ligging, en de strijd tegen de Ottomanen, heeft het lang geduurd voordat de Durmitor in kaart werd gebracht, en de Bobotov Kuk werd ontdekt. De eerste beschrijving was van Ami Boué in het boek La Turquie d'Europe; observations sur la geographie, la géologie, l'histoire naturelle, la statistique, les moeurs, les coutumes, l'achéologie, l'agriculture, l'industrie, le commerce, les gouvernements divers, le clergé, l'histoire et l'etat de cet empire. De eerste beklimming werd gedaan door de Oostenrijker Oscar Baumann in 1883. De jaren daarna werd het gebied verder onderzocht, en werden er zeldzame bloemsoorten ontdekt.

Beklimmen[bewerken]

De Bobotov Kuk kan in ongeveer tien uur beklommen worden. De route is gemarkeerd, en er kan gestart worden vanuit Zabljak. De route is alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars.

Externe link[bewerken]