Bodega De Posthoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Posthoorn (winter)
Koningin Wilhelmina verlaat de Posthoorn, 1914

Bodega De Posthoorn is de oudste bodega van Den Haag en ligt aan de korte kant van het Lange Voorhout. De bodega wordt vanouds bezocht door kunstenaars, politici en het flanerende Haagse publiek.

Geschiedenis[bewerken]

De oorspronkelijke Posthoorn stond aan het Smidswater, waar nu de voormalige Amerikaanse ambassade staat. De bodega werd op 3 maart 1945 bij het bombardement op het Bezuidenhout verwoest en heropende op 4 september 1945 aan het Lange Voorhout.[1][2] In dit pand was voorheen een showroom van Mercedes-Benz gevestigd, maar het werd gebouwd als koetshuis. In de Posthoorn hangt een foto waarop het huis zwartgeverfde, houten koetshuisdeuren heeft.

Tot degenen die de bodega bezochten, behoorde koningin Wilhelmina. Regelmatig stak zij vanuit haar paleis even het Lange Voorhout over voor een bezoek aan de bodega. Binnen hangt een foto waarop zij met haar gezelschap de Posthoorn verlaat.

Tussen 1950 en 1962 was naast de bodega Galerie De Posthoorn gevestigd, de tentoonstellingsruimte van de Posthoorngroep.

De eigenaar sinds 1934, Jan Knijnenburg, verkocht de Posthoorn in 1971 aan de familie Meeuwisse. Aan de ouderwetse uitstraling van het etablissement wil de huidige eigenaar Michael Meeuwisse, mede op verzoek van zijn klanten, niets veranderen.

Externe link[bewerken]