Bodemwantsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bodemwantsen
Lygaeus equestris, prachtridderwants
Lygaeus equestris, prachtridderwants
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie
Lygaeidae
Schilling, 1829
Afbeeldingen Bodemwantsen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bodemwantsen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Bodemwantsen of grondwantsen (Lygaeidae) vormen een grote familie van wantsen, die behoort tot de orde halfvleugeligen (Hemiptera). Er is nog onduidelijkheid over de indeling. Sommige onderfamilies zoals Rhyparochrominae en Artheneinae worden ook wel gezien als zelfstandige families, respectievelijk Rhyparochromidae en Artheneidae.

Uiterlijk[bewerken]

De kleine tot grote wantsen hebben een langwerpig tot langwerpig eivormig lichaam. De meeste soorten zijn donkergrijs-bruin, maar er zijn ook felgekleurde, oranje tot rode bodemwantsen met een zwart patroon. Die zijn te vinden in de onderfamilie Lygaeinae. De kop is naar voren gericht. De antennes bestaan uit vier segmenten.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De bodemwantsen komen wereldwijd voor. De grote en vaak felgekleurde wantsen uit de onderfamilie Lygaeinae komen vooral voor in de tropische gebieden en subtropische gebieden, waarbij er een paar soorten zijn, die zowel in de Oude Wereld als in de Nieuwe Wereld voorkomen. De Ischnorhynchinae zijn ook vooral in de tropen verspreid. De Orsillinae hebben hun verspreidingsgebied, opvallend genoeg op de Hawaiiaanse eilanden, waar meer dan de helft van de soorten voorkomt.

Leefwijze[bewerken]

De meerderheid van de bodemwantsen voedt zich fytofaag met zaden en leven op de planten of op de bodem. Ze zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde soorten planten. Er zijn enkele soorten bekend, die schadelijk kunnen zijn in de landbouw. Zo is bijvoorbeeld Nysius vinitor in Australië schadelijk voor vele landbouwgewassen, zoals citrusvruchten, wortelen, vlas en tomaat.

Taxonomie[bewerken]

De bodemwantsen werden voor het eerst als een familie beschreven in 1829 door Peter Samuel Schilling, hoewel enkele auteurs voor hem ze al als taxonomische groep beschouwden. De taxonomische indeling van de familie werd herhaaldelijk ingrijpend veranderd in de 20e eeuw. Henry (1997) verhief onderfamilies in de familie Lygaeidae tot families met daarboven de superfamilie Lygaeoidea.[1] Daardoor zie je nu sommige onderfamilies als families vermeld staan. In veel toonaangevende literatuur en websites, wordt echter nog steeds de indeling in de onderfamilies aangehouden (Bijvoorbeeld in Nederlands Soortenregister en op de website British Bugs.[2] )

Soorten waarvan het voorkomen in Nederland is vastgesteld[bewerken]


Bodemwants beschreven op Wikipedia, die buiten Nederland voorkomt:

Externe links[bewerken]