Bodhgaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bodhgaya
Plaats in India Vlag van India
Bodhgaya (India)
Bodhgaya
Situering
Staat Bihar
Coördinaten 24° 43′ NB, 84° 60′ OL
Algemeen
Inwoners (2001) 30.883
Overig
Alfabetisme 51%
Mannen 16.751
Vrouwen 14.132
Kinderen 5.413
Portaal  Portaalicoon   India

Bodhgaya, ook wel gespeld als Buddh Gaya of Bodh Gaya, is een plaats in de Indiase staat Bihar. De plaats is gelegen in het district Gaya en heeft 30.885 inwoners (2001[1]). Bodhgaya ligt op 96 kilometer van de stad Patna en vlak bij de stad Gaya. Het staat bekend als de belangrijkste van de vier voornaamste plaatsen van pelgrimage in het boeddhisme.

In Bodhgaya staat de Mahabodi tempel, met de diamanten troon (vajrasana) en de heilige Bodhi-boom. Sinds 2002 staat het Mahabodhi complex op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Echter, de UNESCO dreigde recentelijk (2005) de Mahabodhi tempel van de werelderfgoedlijst te halen omdat men vond dat er niet genoeg controle is over nieuwe bouwwerken rondom het tempelcomplex.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de boeddhistische traditie bereikte Gautama Boeddha verlichting onder de bodhi-boom in Bodhgaya, al zittend op de plaats waar nu de 'diamanten troon' staat. Na drie dagen en nachten van continue meditatie, behaalde hij het superieure inzicht en het einde aan het lijden, waar hij naar op zoek was. Vervolgens bleef hij nog 7 weken in Bodhgaya, welke hij doorbracht in meditatie, vooral gericht op het beschouwen van zijn ervaring van verlichting, en van de waarheid of leer (de Dhamma) die hij ontdekt had.

Offergaven gevonden in Bodh Gaya onder de "Vajrasana", met een versierde munt van de Kushan keizer Huvishka, 3e eeuw

250 jaar na het Parinibbana (overlijden) van de Boeddha (circa 250 v.Chr.) bezocht Koning Asoka Bodhgaya, en men gelooft dat hij de opdracht heeft gegeven de Mahabodhi tempel te bouwen. Sommige historici geloven dat de tempel in de 1e eeuw na Christus gebouwd of hersteld is, dit was de periode van het Kusha rijk. Nadat het boeddhisme rond circa de 13e eeuw na Christus bijna geheel uit India verdwenen was (als gevolg van de moslim-invasies van India), werd de tempel verlaten en vergeten, en na verloop van tijd overgroeid en bedekt met een laag aarde.

In de 18e eeuw ging een hindoeïstische asceet of sadhoe in het tempelcomplex wonen. Dit is de reden waarom er ook nu nog 4 hindoes in het tempelcomité zitting hebben, samen met 4 boeddhisten. Ook stuurde de koning van Myanmar in de 18e eeuw verschillende restaurateurs om de tempel te herstellen; deze restaurateurs richtten echter ook schade aan. De tempel werd later (in 1883) compleet uitgegraven en hersteld onder leiding van Sir Alexander Cunningham van de British Archaeological Society, en verkeert vandaag de dag in relatief goede staat.

UNESCO en het masterplan[bewerken | brontekst bewerken]

Persbureau IANS maakte op 16 januari 2008 bekend dat honderden mensen in Bodhgaya, de plaats waar Boeddha Ontwaakte, in protest de straat op gegaan waren. In een stille tocht protesteerden handelaren en zakenlieden tegen een in september 2007 aangenomen Masterplan volgens welk plan de ruimtelijke ordenings-problematiek in Bodhgaya aangepakt gaat worden.

De tempel van Bodhgaya kwam in juni 2002 op de Culturele Erfgoederenlijst van de UNESCO. Daar tegenover stond financiële en andere ondersteuning bij het restaureren van de Mahabodhi-tempel en de onmiddellijke omgeving. Die steun ging echter gepaard met UNESCO's eis dat binnen een straal van een kilometer rond de tempel geen nieuwe bebouwing mocht komen. Het opnemen in de UNESCO-lijst was reden voor grote vreugde onder de permanente gemeenschap op en rond het tempelterrein, en de restauratie van de tempel werd op 13 februari 2002 ter hand genomen.

In 2005 haalde de UNESCO Bodhgaya weer van de lijst omdat er naar hun mening te weinig niets gedaan werd met de richtlijnen die de UNESCO had opgesteld. De Bodhgaya tempel-gemeenschap, gesteund door boeddhisten wereldwijd protesteerde heftig tegen dit besluit, en de UNESCO draaide haar besluit terug. De restauratie aan de tempel is in januari 2008 nog steeds onderhanden.

Onder dreiging van een tweede "delisting" van de UNESCO-lijst kwam in augustus 2006 de CEPT, een organisatie opgericht door de deelregering van Bihar, voor het eerst bijeen in Delhi om daar samen met de "Housing and Urban Development Corporation (HUDCO)" de eerste schetsen te maken voor een stadsontwikkelingsplan voor het dorp Bodhgaya, en een Masterplan voor het Bodhgaya-tempelcomplex. Dit "City Development Plan for Bodhgaya" werd op 30 september 2007 aangenomen.

De bodhiboom in Bodhgaya

Het Masterplan, het plan dat gaat over het tempelterrein en de onmiddellijke omgeving, stelt voor het huidige areaal van 1700 acres vrij uitzicht op de tempel uit te breiden naar 3307 acres. Dat betekent dat alle commerciële activiteit die binnen die straal ondernomen wordt moet verhuizen naar elders. Eind 2007 stelde de lokale overheid al een markthal voor kraamhouders beschikbaar bij een van de grote hindoe-tempels in Bodhgaya. Eind december 2007/begin januari 2008 werd een begin gemaakt met het verwijderen van marktkramen die inmiddels waren doorgedrongen tot op de binnenste ring van het tempelterrein. Deze gebeurtenis ging gepaard met een protestoptocht. Het was niet de eerste keer dat kraamhouders van het tempelterrein verwijderd werden.

Bronnen, meldde IANS in het bovengenoemde bericht, zeggen dat de districtsadministratie alle gebouwen binnen een straal van 500 meter rond de tempel heeft verboden. Het is bij het bekend worden van dit nieuws volstrekt onduidelijk of de tempels en tot religieuze gemeenschappen behorende gasthuizen die sinds jaar en dag binnen deze straal staan dan ook moeten verdwijnen - het is niet waarschijnlijk, maar formeel gezien wel mogelijk.

Hotelhouders, kraamhouders en toeristenbureaus ter plaatse voelen zich gedupeerd door de plannen die vastgelegd zijn in het Masterplan, hoewel ze al in 2002 wisten wat eraan zat te komen.

Boeddhistische tempels[bewerken | brontekst bewerken]

In Bodhgaya zijn vele boeddhistische tempels te vinden van diverse boeddhistische stromingen. Daarnaast zijn er ook tempels gesticht door bepaalde bevolkingsgroepen met of zonder monetaire steun van de staat waar ze vandaan komen.

In Bodhgaya kan men onder andere het volgende vinden:

Pelgrimage[bewerken | brontekst bewerken]

Boeddhistische pelgrims van over de hele wereld reizen naar de plaats omdat Bodhgaya het belangrijkste bedevaartsoord voor boeddhisten is. Vooral in de maand januari is het er druk; in deze maand gaan veel Tibetaanse boeddhisten op pelgrimage naar Bodhgaya. Ook in het hindoeïsme is Boeddha een heilige, en ook veel hindoes komen daarom naar Bodhgaya voor pelgrimage.

Tegenwoordig hebben veel boeddhistische landen tempels laten bouwen in de eigen lokale stijl in en rondom Bodhgaya. In Bodhgaya zijn er aldus tegenwoordig boeddhistische tempels in de stijl van de landen Bhutan, China, Japan, Myanmar, Nepal, Sikkim, Sri Lanka, Thailand, Tibet en Vietnam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bodh Gaya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.