Body (1990)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-01-2018
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: bronloos subjectief verhaal met direct aanspreken lezer en vreemde eindzin

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Body is een werk van de hedendaagse, Vlaamse kunstschilder Luc Tuymans.Het schilderwerk is gemaakt in 1990. In het werk stelt Tuymans zich volgende vragen als "Wat is precies een lichaam?", "Is het textiel, vezel of vlees?", "Is het een geheel of een deel?" en "Is het levend of dood?".

Ideeëngoed[bewerken]

Op het schilderwerk wordt een bijna naakte romp afgebeeld. Er staan twee bruine strepen op de romp deze duiden op twee ritssluitingen. Hiermee zou het lichaam "geopend" kunnen worden om er vulling in te stoppen. Deze vulling kan dienen om het lichaam meer volume en betekenis aan te geven. Het kan ook dienen om er leven in te krijgen. Die donkere strepen mogen dan wel openingen zijn om het lichaam enig "nut" te geven. Vervolgens kan je zien als een zekere beschadiging van het lichaam. Het kunnen diepe wonden voorstellen.

Eigenaardig aan dit werk is dat je geen emoties kan afleiden. Het lichaam is zo gekaderd dat het hoofd wel weggerukt lijkt. Het zou als het ware een verminkt lichaam kunnen zijn. Tuymans schildert wel zelden echte lichamen of levende wezens. Hij maakt altijd gebruik van een soort van plastieken poppetjes.

Tuymans maakt vaak gebruik van de pathologie van de schilderkunst. Het verfoppervlak lijkt verouderd. Dit kan een teken geven dat de pop die hij schilderde ook al van oude kan zijn.