Boegbeeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Boegbeeld van de Stad Amsterdam
Boegbeeld van het jacht van Alexander de Eerste in het Museum van Varna, Bulgarije

Een boegbeeld of schegbeeld is een beeld op de boeg van een schip.

Door de Vikingen werden boegbeelden op de voorplecht van het schip geplaatst om de opvarenden tegen zeemonsters te beschermen.

Tijdens de 15e tot in de 19e eeuw, de tijd van de handels- en oorlogsvaart met over 't algemeen dwarsgetuigde houten schepen werden ook boegbeelden gevoerd, gemonteerd voor op 't galjoen of de scheg. Voor Nederlandse oorlogsschepen waren dat meestal leeuwen, voor handelsschepen soms ook (zie de Batavia), maar ook figuren uit de mythologie kwam voor. Veel boegbeelden zijn vrouwelijk.

Volgens het volksgeloof belichaamden boegbeelden de geest van het schip.

Er zijn in media echter ook enkele speciale uitzonderingen verschenen: het schip The Flying Dutchman (Vliegende Hollander) uit de filmreeks Pirates of the Caribbean heeft een skelet met een zeis als boegbeeld, waarschijnlijk om vijanden te intimideren of om duidelijk te maken dat The Flying Dutchman geen gewoon schip is maar een spookschip en om te laten blijken dat de bemanning van het schip nooit genade toont.[1]

Beelden aan de achtersteven van het schip worden sternbeeld of hekbeeld genoemd. Bij de binnenvaart werd gebruik gemaakt van een roerbeeld.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Lorie, P. (1992). Volksgeloof. Rijswijk: Uitgeverij Elmar B.V. ISBN 9038900724
Zie de categorie Figureheads van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.