Boek.be

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Boek.be vzw is de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak, zijnde de boekverkopers, uitgevers en boekenimporteurs. Daarnaast organiseert Boek.be allerlei acties en evenementen voor het publiek. De bekendste daarvan is de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen.

Leden en werking[bewerken]

Boek.be is de confederatie van de Vereniging voor Vlaamse Boekhandels (VVB), de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) en de Verenigde Boekenimporteurs (VBI). De kerntaak van Boek.be vzw is het bevorderen van het boek in Vlaanderen door haar ledenverenigingen een optimale inhoudelijke en logistieke steun te verlenen en door boeken te promoten bij een breed publiek via acties en prijzen. Van de totale verkoop van nieuwe boeken in Vlaanderen vertegenwoordigen de leden van Boek.be zo’n 90% van de markt, zowel aan producenten- als aan verkoopzijde. Boek.be is een vzw en is niet structureel gesubsidieerd door de overheid. Het Kenniscentrum van Boek.be organiseert opleidingen voor het boekenvak,[1] formuleert standpunten en verzamelt cijfergegevens over het boekenvak.

De directeur van Boek.be is sinds april 2013 André Vandorpe.[2] Hij volgde Geert Joris op, die in september 2005 aantrad.[3] Vorige directeurs waren Wim De Mont,[4][5] Dorian van der Brempt, Paul van Lil, René Van Loon. De huidige voorzitter is Karel De Boeck;[6] in maart 2010 volgde hij Jos Geysels[7][8] op.

De IT-platformen omvatten onder andere:

 • www.boek.be: uitgebreide boekendatabase met verrijkte content, nieuws over boeken[9] en over acties en prijzen,[10] en virtuele boekenplank[11]
 • www.boekenvak.be: deze website richt zich tot de professionals in het boekenvak met informatie over de werking van de ledenorganisaties, boekenvaknieuws, opleidingen etc.
 • www.boeda.be: Boeken Digitaal Aanbieden is het platform van Meta4Books dat aan uitgever, importeurs en vertegenwoordigers de mogelijkheid geeft om nieuwe boeken op een digitale manier in de schijnwerpers te zetten.
 • www.uitgevenindetoekomst.be: brengt Vlaamse uitgevers en ICT-bedrijven samen om innovatieve, crossmediale concepten uit te tekenen.

De prijzen die Boek.be organiseert zijn:

 • de Boekenleeuw en de Boekenpauw[12] voor het best geschreven en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek (sinds 1987/1989);
 • de Debuutprijs[13] voor het beste literaire debuut (sinds 1969);
 • de Fintro Literatuurprijs voor het beste literaire werk - opvolger van de Gouden (Boeken)uil - is de belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen;
 • de Herman de Coninckprijs[14] voor poëzie (sinds 2007), met gratis Gedichtenposter bij de boekhandel;
 • de prijs voor De Best Vormgegeven Boeken[15] voor (een organisatie van de Vlaamse Uitgevers Vereniging);
 • de prijs voor de Beste Boekenjuf of Boekenmeester[16] (een organisatie van de Vlaamse Uitgevers Vereniging).

In april 2008 werd aan de Universiteit Antwerpen de leerstoel Boek.be ingesteld.[17][18][19] De Leerstoel Boek.be wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen rond een actueel thema in het boekenvak.

Huis van het boek[bewerken]

Het Huis van het boek bevindt zich in Borgerhout en geeft onderdak aan de verenigingen van het Vlaamse boekenvak:

 • Boek.be
 • Het kantoor van de Vlaamse Auteursvereniging [20]
 • Meta4Books [21] is een Vlaamse vzw die verschillende services aanbiedt ten dienste van het Vlaamse boekenvak. Meta4Books is het ISBN-kantoor voor Vlaanderen en Brussel, waardoor het aan de bron staat van alle bibliografische data over boeken. Verder bezorgen uitgevers en verdelers van boeken aanvullende gegevens over hun titels, zoals prijzen, covers en leesfragmenten. Al deze informatie stelt Meta4books ter beschikking van het boekenvak. Meta4books fungeert zo als centrale metadata-aggregator in Vlaanderen. De bekendste service van Meta4Books is Boekenbank. Boekenbank [22] faciliteert business-to-business bestellingen tussen aangesloten bibliotheken, boekhandels en distributeurs. Boekenbank wordt gebruikt door het overgrote deel van het Vlaamse professionele boekenvak.

Geschiedenis[bewerken]

Boek.be werd opgericht in 1929 en heette tot 2001 "Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen". In 2001 veranderde de vereniging haar naam in Boek.be.

De oprichting gebeurde in drie stappen:

 • Op 13 januari 1929 kwamen enkele initiatiefnemers samen onder het voorzitterschap van August Vermeylen en Maurice Roelants.
 • Op 17 maart 1929 kwamen 22 oprichters samen en keurden de statuten goed, opgemaakt door notaris Jacobs in Vorst. De Nederlander Lucas Smeding werd de eerste voorzitter.
 • Op 10 april 1929 werden de statuten gepubliceerd in de Bijlagen (verenigingen) van het Belgisch Staatsblad.[23]

De oprichters waren:

 • voor de uitgevers: Constant Callewaert, Eugène De Bock (1889-1981), Achiel Geerardyn (1894-1969), Leo J. Kryn (1878-1940), Joris Lannoo (1891-1971), Lode Opdebeek (1869-1930), Gabriel Opdebeek (1895-1979), Willem Rombaut, Antoon Spaas, Marcel Stijns en Felix Van Orshaegen.
 • voor de boekhandelaars: Gustaaf De Graeve, Gustaaf Lemmens, Armand Roggen, Louis-Pierre Hody van Breemen, Jan Van der Leest, Jozef Verhelst.
 • voor afzonderlijke uitgeverijen: Juul Audenaerde (Callewaert), Maurits De Meyer (1895-1970) (Standaard Boekhandel), Lucas Smeding (1866-1941) (De Nederlandsche Boekhandel), Leo Symons (1885-1958) (Vlaamsche Drukkerij) en Herman Oosterwijk (1902-1966) (Zonnewende).

Weldra ontstonden afzonderlijke afdelingen voor uitgevers, drukkers en boekhandelaars.

De eerste Boekenbeurs, onder de naam De Week van het Vlaamsche Boek ging door in 1929. De Boekenbeurs groeide uit tot een van de belangrijkste culturele manifestaties in Nederlandstalig België, met jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers. In 1930 verscheen de eerste uitgave van Het Boek in Vlaanderen, die een jaarlijkse publicatie werd.

In 2004 vierde Boek.be zijn 75-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan verscheen het boek Van Vereeniging ter Bevordering van het Vlaamsche Boekwezen tot Boek.be. Een verhaal van 75 jaar door Katrien Beeusaert en Evelien Kayaert (Standaard Uitgeverij, 2004). Het boek geeft de geschiedenis van de vereniging vanaf haar prilste bestaan.

Literatuur[bewerken]

 • G. VAN CAUWENBERGH, Boekhandel en boekverkopers te Antwerpen 1900-1940, Antwerpen, 1953.
 • Katrien BEEUSAERT, Voor boek en vaderland: geschiedenis van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaams Boekwezen (1929-1945), licentiaatsthesis (onuitgegeven), Katholieke Universiteit Leuven, 2001.
 • Katrien BEEUSAERT & Evelien KAYAERT, Van Vereeniging ter Bevordering van het Vlaamsche Boekwezen tot Boek.be, Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 2004
 • Ludo SIMONS, Het Boek in Vlaanderen sinds 1800. Een Cultuurgeschiedenis, Tielt, Lannoo, 2013.

Externe links[bewerken]

 • Boek.be: de publiekswebsite voor boekenliefhebbers met uitgebreide boekendatabase, boekenplank, Bekende Lezers en info over de acties en prijzen van Boek.be.
 • Boekenvak.be: de website voor boekenvakprofessionals.