Boekenweek van Jongeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Boekenweek van Jongeren is een jaarlijkse campagne in Nederland die vanaf 2015 georganiseerd wordt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Het doel is om het lezen en leesplezier bij jongeren tussen 15 en 18 jaar te bevorderen.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Uit het PISA-onderzoek (Programme for International Student Assessment) (2003-2008), een internationaal onderzoek naar onder andere de leesvaardigheid van vijftienjarigen, bleek dat Nederlandse scholieren in vergelijking met leeftijdsgenootjes uit 65 andere landen als laagste scoorden op de index voor 'leesattitude'.[1] In 2019 werden de resultaten van een volgende PISA meting bekend: Nederland is gezakt van de vijftiende naar de 26e plaats op een ranglijst van 77 landen.[2]

Jongeren die lezen leuk vinden, lezen meer.[3] Om het imago van lezen en boeken onder de doelgroep 15-18-jarigen te versterken is in 2010 de Jongerenliteratuurprijs ingevoerd. In 2014 krijg de prijs gezelschap van de Jongerenliteratour, een idee van auteur Daan Heerma van Voss. Tussen 25 maart en 25 april reisde hij vergezeld door steeds een andere auteur langs middelbare scholen om de aandacht te vestigen op boeken voor jongeren en op het schrijverschap. Deelnemende schrijvers waren Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Ellen Deckwitz, Thomas Heerma van Voss, Lieke Marsman, Jan van Mersbergen en Jamal Ouariachi. Leraren kregen vooraf de beschikking over lesmateriaal waarmee ze in een voorbereidingsuur naar het schrijversbezoek toe konden werken.

Boekenweek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 is de schrijverstournee omgebouwd naar een volwaardige leesbevorderingscampagne: Literatour – Boekenweek voor Jongeren. Eind 2020 werd jongeren gevraagd wat ze van de campagne vonden. De belangrijkste uitkomst was dat jongeren zelf meer bij de campagne betrokken moesten worden. In 2021 zijn daarop wijzigingen doorgevoerd. De verandering van de naam in 'Boekenweek van Jongeren' was de eerste stap.

Geschenk[bewerken | brontekst bewerken]

In navolging van de Boekenweek kreeg de jongerencampagne in 2016 ook een geschenk: 3PAK met drie korte verhalen van auteurs die bij de belevingswereld van jongeren passen. Het wordt verspreid via middelbare scholen, boekhandels en bibliotheken. Het eerste jaar was de oplage 68.000 exemplaren; in 2021 was dat opgelopen tot 115.520.

Auteurs 3PAK-geschenk[bewerken | brontekst bewerken]

Partners[bewerken | brontekst bewerken]

De campagne wordt gevoerd door uitgeverijen, bibliotheken, boekhandels en auteurs. Verder zijn Stichting Lezen, Fonds 21, Nederlands Letterenfonds, de Schrijverscentrale, de lesmethode Talent! en Taalblokken van Malmberg, CJP, Stichting de Versterking, NBD Biblion en de Koninklijke Bibliotheek. aan de Boekenweek van Jongeren verbonden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]