Bogue-klasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Naval jack of the United States (1912–1959).svg Naval Ensign of the United Kingdom.svg
Bogue-klasse
USS Bogue (CVE-9)
Status allen uit dienst
Algemene kenmerken
Lengte 151 m
Breedte 21 m
Diepgang 7,9 m
Deplacement max. 16.620 ton
Voortstuwing en vermogen 2 ketels, 2 stoomturbines, 8.500 pk op één schroef
Vaart 18 knopen
Bemanning 646, zonder luchtgroep
Bewapening - 1× 4 inch dubbelloops L/50 luchtafweer
- 8× 40 mm Bofors luchtafweergeschut (4 dubbelloops)
- 10-35× 20 mm Oerlikon luchtafweer
Vliegtuigen en faciliteiten 19-24 gevechtsvliegtuigen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Bogue-klasse waren een groep van escortevliegdekschepen van de United States Navy gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Overdracht aan de Royal Navy[bewerken]

Een aantal schepen van de klasse werden overdragen aan de Royal Navy onder het Lend-lease programma. Ze kregen nieuwe namen voor hun Britse dienst, en na de oorlog keerden ze weer terug naar de US Navy. De eerste groep die overgedragen werd aan de Royal Navy was bekend als de Attacker-klasse. Als vervanging werden nieuwe schepen gebouwd voor de Amerikaanse vloot met dezelfde namen. Een tweede groep schepen werd gebouwd en vrijwel geheel overgedragen aan de Royal Navy, bekend als Ameer-klasse of de Ruler-klasse in Britse dienst en soms als Prince William-klasse bij de US Navy.

Zoals geleverd moesten de vliegdekschepen modificaties ondergaan om te voldoen aan de eisen van de Royal Navy en voor sommige werd al voorwerk gedaan in Vancouver, Canada. Dit hield onder meer in het verlengen van het vliegdek, herontworpen Rying controls en jager aansturing lay-out installeren, modificaties aan de hangar, accommodatie en opslagruimtes, extra veiligheidsmaatregelen, bijtanken op zee installaties, alle communicatiesystemen, extra draadloze en radio faciliteiten en andere onderdelen welke belangrijk werden gevonden in Britse dienst.

De consequente vertragingen in het in dienst krijgen van deze schepen zorgden voor kritiek voor sommigen binnen de US Navy.

Schepen[bewerken]

Eerste groep (Bogue / Attacker-klasse)[bewerken]

Tweede groep (Bogue / Ameer / Ruler / Prince William-klasse)[bewerken]