Bokashi (composteren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bokashi is een methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Japans betekent het "goed gefermenteerd organisch materiaal."[1] Het wordt traditioneel gebruikt om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren.

De methode komt voort uit de effectieve micro-organisme (EM) technologie die werd ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa van de University of the Ryukyus uit Okinawa.[2]

Proces[bewerken]

Bokashi kan van nagenoeg elk type vers organisch materiaal en op elke schaalgrootte gemaakt worden. Thuis kunnen etensresten in een speciale emmer vermengd worden met een startcultuur. Hierdoor gaan de etensresten ook fermenteren. De Bokashi wordt na enkele weken ingegraven in de bodem. Op grote schaal worden organische resten goed verdeeld en worden oergesteentemineralen en BB Bodem (micro-organismen) www.bijdeoorsprong.nl/bokashi toegevoegd. Bij te droog ingangsmateriaal kunnen de bacteriën zich niet goed verdelen. Houtachtig materiaal moet eerst worden gehakseld. De hoop wordt luchtdicht afgedekt (zoals bij inkuilen) en 8 tot 10 weken zuurstofarm gefermenteerd. Compost kan temperaturen halen tot 70°C, maar bij Bokashi blijft de temperatuur onder 40°C: de energie blijft behouden en is er nagenoeg geen CO2-uitstoot. Koolstof en andere voedingstoffen worden behouden.

Na afloop kan de Bokashi worden uitgereden. De biomassa moet een drogestofgehalte hebben van minimaal 25% en maximaal 50%. Een C/N (koolstof/stikstof) verhouding 20:1 kan verkregen worden door het combineren van verschillende soorten organisch materiaal.

Effect op de bodem[bewerken]

  • Optimale voeding voor het bodemleven
  • Behoud van mineralen in het eigen bedrijf
  • Verhoogt de organische stofbalans
  • Vitale planten
  • Ziekte onderdrukkende bodem (meer weerbaar tegen ziekten)
  • Milieuvriendelijk (minder CO2 en NH3 uitstoot)
  • Besparing afvoerkosten organisch materiaal