Bolesław I van Teschen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bolesław I van Teschen
- 1431
Hertog van Teschen
Periode 1410-1431
Voorganger Przemislaw I
Opvolger Wencesclaus I, Wladislaus, Przemislaw II & Boleslaw II
Vader Przemyslaw I Noszak
Moeder Elisabeth van Beuthen
Dynastie Piasten

Bolesław I van Teschen (? - 6 mei 1431) was de tweede zoon van Przemyslaw I Noszak, hertog van Teschen en Elisabeth van Beuthen. Hij regeerde van 1410 tot 1431 over Teschen, na het overlijden van zijn vader.

Rond 1405-1407 huwde hij met Margaretha van Troppau (1380-?), dochter van Jan I van Ratibor. Zij overleed spoedig en hij hertrouwde in 1412. Zijn tweede vrouw werd Euphemia (?-1447) (ook Ofka genoemd), dochter van Ziemowit IV van Mazovië. Zij kregen volgende kinderen:

Na de dood van zijn vader besloot Bolesław I om zijn bezittingen in 1416 te verdelen. Hijzelf nam het hertogdom Teschen, Bytom en de helft van Głogów.

Zoals zijn vader, was Bolesław I actief op het internationale plan. In 1414 nam hij deel aan de Pools-Teutoonse oorlog, aan de zijde van Władysław Jagiełło. Bolesław I steunde verder de Bohemen tijdens de hussietenoorlogen, maar nam aan de oorlog zelf geen deel.

Op binnenlands vlak steunde hij de ontwikkeling van de steden. Hij stond rechten toe aan verschillende plaatsen, zoals Frýdek en Bielitz. Dit hield ook verband met het geldgebrek in zijn begroting.

Na zijn dood nam zijn weduwe Euphemia samen met haar zoons de controle over het hertogdom. Zoals haar echtgenoot steunde zij de steden en besliste in 1438 mede over de beslissing om Teschen een eigen munt te geven. Zij stemde er in toe om het hertogdom Siewierz te verkopen aan Zbigniew Oleśnicki, de bisschop van Krakau.