Bolivarplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bolivarplaats met het gerechtsgebouw

De Bolivarplaats is één van de drukste verkeersassen van de Stad Antwerpen in de wijk Zuid-Museum. Onder de monumentale trappen van het vlinderpaleis zijn twee perrons gelegen voor de haltes van tram 4 en tram 8 richting het station Antwerpen-Zuid en verder naar Hoboken. Deze verbinding via de Brusselstraat (470 m tramlijn) werd gerealiseerd als onderdeel van het Brabo II project. De talloze tramstellen krijsen hier over het plein.

Aan de rand van het oeverloze plein zijn cafés en restaurants gelegen met beperkte terrassen. De gesloopte discotheek Zillion en twee grote campussen van de Karel de Grote-Hogeschool liggen vlak bij het plein.

Onder het plein loopt de Bolivartunnel die als autosnelweg A112 de Amerikalei aansluit op de Ring rond Antwerpen, de A12 (naar Brussel) en de E17 (naar Gent).

Het plein wordt soms gebruikt voor optredens[1] en is genoemd naar de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar.

Om de rol van belangrijkste overstappunt voor het openbaar vervoer in het zuiden van de binnenstad beter te kunnen spelen, zijn in de onmiddellijke omgeving een aantal werken gepland.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

De Singel die nu langs het plein loopt, zal verhuizen naar de achterkant van het gerechtsgebouw. Dit zal gebeuren samen met de heraanleg van de Spaghettiknoop (aansluiting Bolivartunnel met de A12 en de Ring).

De open vlakte tussen het plein en het station Antwerpen-Zuid wordt tegen eind 2017 heraangelegd als een park (Konijnenwei), en tussen de Kaaien en de Kennedytunnel wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld: het Nieuw Zuid.[2]

Ook naar het Nieuw Zuid[3] en dan verder naar Petroleum-Zuid en de Scheldekaaien is een tramlijn vanop de Bolivarplaats voorzien.