Bolletjesslikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bolletjes. Röntgenfoto van een buik vol met (geslikte) bolletjes cocaïne.

Een bolletjesslikker is een drugskoerier die drugs smokkelt via oraal, rectaal of vaginaal ingebrachte bolletjes gevuld met drugs. Dit stelt hem of haar in staat de drugs via vliegtuigen te vervoeren. Bolletjesslikkers die in Nederland worden opgepakt, komen meestal uit Suriname, de Sahel, de Nederlandse Antillen en de overige Caraïben.

Achtergrond[bewerken]

Bolletjesslikkers zijn zelden zelfstandige drugssmokkelaars, maar vaker drugskoeriers. Ze smokkelen de drugs in opdracht van de smokkelaar, die zelf zelden of nooit de drugs zal smokkelen. Vaak zijn de bolletjesslikkers zelf verslaafde junks die de opdracht uitvoeren in ruil voor geld, kwijtschelding van een schuld aan de dealer/smokkelaar en betaling in natura, nl. in drugs. Ook zetten drugssmokkelaars wel eens mensen in die van hen afhankelijk zijn gemaakt via schulden of een liefdesrelatie (zie: loverboy).

Een bolletje bestaat vaak uit drugs, dubbel verpakt in dichtgeknoopte condooms. Ook de afgeknipte vingers van latex chirurgenhandschoenen worden gebruikt, of meer geavanceerde speciale pellets. De koerier slikt de bolletjes in hun geheel één voor één in, samen met iets eetbaars of drinkbaars dat als glijmiddel dienst doet, of brengt ze rectaal of vaginaal in. Normaliter slikken drugskoeriers tussen de 90 en 120 capsules met verdovende middelen. Blijkbaar krijgen ze wel van tevoren een licht dieet, om te voorkomen dat ze onverhoeds een aanval van diarree zouden krijgen waardoor de drugs in een vliegtuigtoilet zouden eindigen. Na de vlucht kunnen de bolletjes weer uit de vagina of maag-darmkanaal worden gehaald, al dan niet met behulp van laxeermiddelen.

Smokkelaars zoals drugskoeriers maken er gebruik van dat slechts bij verdenking iemand in het lichaam mag worden onderzocht. Normaal gesproken mag aan de grens of op vliegvelden slechts gefouilleerd worden. Wie verdacht wordt van het transporteren van bolletjes kan echter enkele dagen worden vastgehouden tot eventuele bolletjes het lichaam hebben verlaten. Men kan dit voorkomen door in te stemmen met een bodyscan: deze kan aantonen dat er geen bolletjes zijn. Daar de aanwezigheid van bodyscan-apparatuur stigmatiserend is voor een land wordt er ter plekke soms tegen geprotesteerd door politici. Zo wilde de politicus Anthony Godett van Curaçao de bodyscan op vliegveld Hato Airport afschaffen.

Risico's[bewerken]

Deze manier van smokkelen is zeer gevaarlijk. Het menselijk maag-darmkanaal zit vol agressieve chemicaliën die de bolletjes kunnen aantasten. Hierdoor, of door te haastig dichtmaken, kunnen bolletjes makkelijk knappen. Hoe klein ze ook zijn, ze bevatten meer dan genoeg drugs om de koerier aan een overdosis te laten overlijden. Bij ontdekking wordt de koerier dan ook door de overheid gedwongen van de drugs ontdaan, tevens voor zijn eigen veiligheid.

Zie ook[bewerken]