Bollingawier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bollingawier
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bollingawier (Friesland)
Bollingawier
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag van Noardeast-Fryslân Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 23′ NB, 6° 2′ OL
Overig
Postcode 9137
Woonplaats (BAG) Oosternijkerk
Belangrijke verkeersaders N358
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Bollingawier (Fries: Bollingwier) is een buurtschap annex gehucht in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Bollingawier ligt ten noordoosten van Dokkum, tussen Hantumhuizen en Oosternijkerk, waar het formeel onder valt. De kern van de plaats ligt niet ver van de N358, aan de Bollingwier. Ook de bebouwing aan de Bartenswei en Berchhúzen wordt bij de plaats gerekend. Langs de plaats stroomt de Paesens.

Men zou Bollingawier ook een dorp kunnen noemen, maar vrij standaard wordt Bollingawier een buurtschap of gehucht genoemd. In 2019 deed het wel mee aan de wedstrijd 'Het Slimste dorp van Nederland', waarbij het de regionale voorrondes won.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bollingawier wordt mogelijk in de 12e eeuw vermeld in een kopie van een document uit de 9e eeuw. Er was toen sprake van de plaats in uilla Orlinguerba nabij Dokkum. Of het ook echt Bollingawier betreft is onduidelijk, omdat er geen verdere duiding bij is te vinden. Deze plaatsnaam zou duiden op dat het een voor bewoning opgeworpen hoogte was, van het Oudfriese woord 'uerba' (wier), die bewoond werd door de familie Orla, een gereconstrueerde persoonsnaam.

In 1511 werd Bollingawier in ieder geval vermeld als Bollingaweer, in 1543 als Bollingawier en Ballijnghweer, in 1615 als Bollinghwijer en in 1718 als Bollingwier. Deze plaatsnaam duidt dan weer op een voor bewoning opgeworpen hoogte (weer → wier) die bewoond werd door de mensen van het geslacht Bollinga.

De weg Berchhúzen is genoemd naar de buurtschap Berghuizen, waarvan in het begin van de 19e eeuw alleen nog één huis was overgebleven. De buurtschap werd in 1511 vermeld als Berghusen en Berghuijsen en ook in de 16e eeuw nog Berchuyste. In 1886 kwam bij het overgebleven huis nog een boerderij. Aan de kant van Bollingawier kwamen in het begin van 20ste eeuw weer enkele huizen erbij en zo werd Berghuizen onderdeel van Bollingawier. Het huis Berghuistra werd in het begin van de jaren 60 vervangen door een boerderij.

Bollingawier lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 onder de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Zie de categorie Bollingawier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.