Bolu (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bolu
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Bolu (Turkije)
Bolu
Situering
Regio Zwarte Zeeregio
Provincie Bolu
District Bolu
Coördinaten 40° 44′ NB, 31° 36′ OL
Algemeen
Inwoners
(2010)
119.898
Hoogte 725 m
Burgemeester Tanju Özcan (CHP)
Foto's
Bolu in de winter
Bolu in de winter
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Bolu (Grieks: Βιθύνιον, Vithinion; Latijn: Bithinium of Claudiopolis) is een stad in Turkije, en het centrum van de provincie Bolu. De bevolkingsgrootte is 84.565 (2000). Bolu ligt op de weg van Istanboel naar Ankara, maar sinds 2007 is deze weg via de Bolu-bergtunnel langs de stad geleid. De provincie Bolu is in Turkije beroemd om haar meren en bebost berglandschap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied rondom Bolu was deel van een van de Hettitische koninkrijken rond 2000 v.Chr. De eerste sporen van permanente bewoning stammen echter uit de 8e eeuw v.Chr. Een stad die hier werd gesticht groeide rond 500 v.Chr. uit tot een van de belangrijkste steden in het Bithinisch koninkrijk. Volgens Strabo was de stad beroemd om haar prachtige weiden en heerlijke kazen, en werd zij gesticht door kolonisten uit Mantinea in Arcadië. In de Romeinse tijd heette de stad Claudiopolis, naar de Romeinse keizer Claudius. Het was de geboorteplaats van onder anderen Antinoüs, de lievelingsjongen van keizer Hadrianus. De Oost-Romeinse keizer Theodosius II hernoemde de stad Honorias, naar zijn zoon, en maakte er de hoofdstad van een nieuwe provincie van.

Vanaf de 11e eeuw arriveren Turkse volkeren in het gebied, en valt de stad enkele malen in handen van Turkmeense stammen. In 1325 wordt de stad overgenomen door de Ottomanen. Het bleef een stad van belang, als regionale hoofdstad binnen het vilajet van Kastamonu en had gedurende de late middeleeuwen zo'n 10.000 inwoners.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bolu en omgeving zijn een binnenlandse trekpleister, die nog relatief onbezocht blijft door buitenlandse toeristen. Het is een groene en bergachtige provincie met een lange geschiedenis. In de omgeving van de stad zijn meerdere bergweiden die populair zijn onder Turkse wandelaars, men vindt hier traditionele dorpjes en stadjes met houten woningen en gebedshuizen, zoals Mudurnu en Goynuk. In de buurt van Bolu liggen ook de hete bronnen van Kaplıcaları, en het kratermeer Gölcük. Het Yedigöller-staatspark bestaat uit 7 meren.

In de stad zelf zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de 14e-eeuwse Ulu Camii, een vroeg-Ottomaanse moskee, en het Bolu-museum, dat voorwerpen toont van de Hettieten, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Seltsjoeken en Ottomanen, die elk hun sporen achterlieten in het gebied. Ook is er in de buurt van de marktwijk een 15e-eeuws badhuis, de Orta Hamam, die nog altijd te bezoeken is.

Wintersport[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij Bolu is het wintersportgebied Kartalkaya gelegen in de Köroğlu-bergen. Dit is een klein en rustig gebied, met 14 pistes, 3 stoeltjesliften en 7 sleepliften. Men kan er 120 dagen van het jaar terecht; tussen 20 december en 20 maart.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bolu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.