Bolwaterstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Bolwaterstraat
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Nolensplein
Eind Maaskade
Lengte 0,3 km
Algemene informatie
Aangelegd in circa 1870-1875
Genoemd naar Gertruid Bolwater
Bestrating asfalt

De Bolwaterstraat is een straat in Q4, een wijk in de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De straat loopt in westelijke richting van het Nolensplein tot aan de Maaskade. Aan de zuidzijde komen hier twee straatjes op uit, vanuit westelijke richting eerst de Lichtenberg en het Bergstraatje.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Bolwaterstraat kwam tot stand na de slechting van de Vestingwerken van Venlo. Tot dat moment liep aan de noordelijke stadswal een gracht, de Helbeek, die tijdens de slechting werd gedempt. Aan de Maaszijde liep deze gracht uit in de Broèzer[1], waar het grachtwater bruisend (Venloos: broèze) in de Maas stroomde. Tussen 1875 en 1940 lag aan deze straat een gasfabriek, die was verbonden met een grote gasketel op het Nolensplein. Dit Nolensplein wordt overigens in de volksmond nog steeds gaasplein genoemd.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is vernoemd naar een historische stadsfiguur, die volgens de overlevering tijdens het Beleg van Venlo (1511) een op de stadswallen klom om mee te vechten met de in de stad gelegerde soldaten.[2] De naam van deze vrouw was aanvankelijk niet overgeleverd, maar kreeg in 1843 door Lambert Keuller de naam Gertruid Bolwater toegedicht.

Beeld[bewerken | brontekst bewerken]

Ook is er in 2009 een sculptuur gemaakt, die deze stadsfiguur moet uitbeelden. Het beeld heeft de naam confettimeisje meegekregen, omdat het de bedoeling is dat passanten kauwgom op het beeld kunnen plakken. In 2012 is het beeld verhuisd vanuit de stadsbibliotheek naar een locatie aan de Bolwaterstraat.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]