Bombardementen op Koningsbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luchtfoto van Koningsbergen voor de bombardementen
Koningsbergen eind augustus 1944.

De bombardementen op Koningsbergen was een reeks van bombardementen uitgevoerd door de Royal Air Force op de Oost-Pruisische hoofdstad Koningsbergen in de nacht van 26 op 27 augustus 1944 en 29 op 30 augustus 1944.

De Sovjet-luchtmacht bombardeerde de stad reeds in september 1941, maar dit waren geen zware bombardementen. De stad bleef verder grotendeels gespaard van de perikelen van de Tweede Wereldoorlog tot augustus 1944. De tocht van de basis in Engeland naar Konigsbergen bedroeg ongeveer 1500 kilometer. De eerste aanval was niet bijzonder succesvol omdat vooral het oosten van de stad geraakt werd en niet het centrum.

De volgende aanval volgde drie dagen later toen er 480 ton explosieven op de stad werden losgelaten. Zo'n 20% van de industrie werd verwoest en 41% van de huizen. 15 vliegtuigen werden door de Duitsers neergehaald. Het historische centrum met de oude stadskernen van Altstadt, Löbenicht en Kneiphof werden grotendeels verwoest waaronder de bekende dom en het slot, de grote kerken in het centrum en de vermaarde Albertina Universiteit. 200.000 inwoners werden dakloos, er vielen 4.000 doden.

In de Slag om Koningsbergen werd de stad verder verwoest. 90% van de stad, die eeuwenlang het hart van Pruisen was, was verdwenen toen het Rode Leger de stad innam en later heropbouwde als het Russische Kaliningrad.