Bombay (kattenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bombay (kattenras)
jonge kater
jonge kater
Basisinformatie
Andere namen Bombay
Oorsprong Verenigde Staten
Fokstandaarden CFA, ACFA, CCA, ACF
Lijst van kattenrassen

De Bombay is een kattenras met een glanzende zwarte vacht en grote, goudkleurige ogen. Omdat de Indiase zwarte luipaard net zo'n zwart glanzende vacht had als deze kat, is de Bombay naar een Indiase stad genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Het ontstond in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten als kruisingprodukt. Men wilde een effen zwarte Burmees fokken en kruiste hiertoe een bruine Burmees met een zwarte Amerikaans korthaar. De hieruit komende kittens werden steeds teruggekruist met Burmezen zodat na enkele generaties een fenotype werd gerealiseerd dat op de zwarte vachtkleur na identiek was aan een Burmees qua uiterlijk en karakter. In 1976 volgde erkenning door Amerikaanse overkoepelende organisaties als separaat ras. Bombays uit deze fokprogramma's werden vanaf eind jaren tachtig naar Europa geëxporteerd, aanvankelijk eerst naar Duitsland en Frankrijk waar men deze kruiste met de daar aanwezige Burmezen om ook op eenzelfde wijze het ras van de grond te krijgen. Het rasuiterlijk aan beide kanten van de oceaan verschilt enigszins omdat de Amerikaanse Burmees veel compacter en brachycephaler van koptype is dan de Europese Burmees. Ook werden er eind vorige eeuw zwarte Burmeestype dieren gefokt in Engeland. Deze kwamen echter voort uit het fokpprogramma voor de Asian, een diverse kleurgroep van een ras wat tevens een Burmees type heeft waar oorspronkelijk aan de aanvang een Brits Korthaar aan de basis stond.

Karakter en voorkomen[bewerken]

De Bombay heeft het extraverte en aanhankelijke karakter van de Burmees, een middelgroot elegant doch gespierd voorkomen, een ronde kop en is totaal zwart van uiterlijk met een gladde korte glanzende glad aanliggende vacht.