Bommershoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bommershoven
Deelgemeente in België Vlag van België
Bommershoven (België)
Bommershoven
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Borgloon Borgloon
Fusie 1971 (Haren) - 1977 (Borgloon)
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 23′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,37 km²
Inwoners
(01/01/2020)
851
(134 inw./km²)
Hoogte 70-112,5 m
Overig
Postcode 3840
Netnummer 012
NIS-code 73009(F)
Detailkaart
Bommershoven (Limburg)
Bommershoven
Portaal  Portaalicoon   België

Bommershoven is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de stad Borgloon. De deelgemeente, bestaat uit Bommershoven zelf en het dorp Haren ten noorden van de weg van Sint-Truiden naar Tongeren.

Bommershoven ligt in Haspengouw en is een landbouwdorp dat wegens zijn ligging aan de weg van Sint-Truiden naar Tongeren stilaan evolueert naar een woondorp. De Mombeek vormt de oostgrens van de deelgemeente.

De Sint-Alfonskerk

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste schriftelijke vermelding, als Womershove, dateert van 1314. De naam bestaat uit een (Frankische) -hoven uitgang en een eigennaam, wellicht Bomar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De heerbaan van Tongeren via Tienen naar Kassel liep door Bommershoven. Delen van deze weg bestaan nog steeds (Loonderweg, Moerenstraat, Oude Kassei). Begin 20e eeuw werden nabij de Wilderstraat resten van een Romeinse villa opgegraven. Ook de kasteelhoeve Tenhoven, ten zuidoosten van Bommershoven aan de Mombeek, zou oorspronkelijk een Galloromeins domein geweest zijn, dat later door de Franken in bezit werd genomen. In 773 kwam dit goed aan de Abdij van Corbie, die er een proosdij vestigde van waaruit de bezittingen van deze Abdij in deze streken werden bestuurd.

Bommershoven was waarschijnlijk eigendom van de Graven van Loon. Samen met Haren vormde het één heerlijkheid, die in 1366 aan de Bisschoppelijke Tafel van het Prinsbisdom Luik kwam.

Tot 1844 hing Bommershoven kerkelijk af van de parochie Haren. Na de bouw van de dorpskerk werd het pas een zelfstandige parochie.

In 1971 verloor Bommershoven zijn zelfstandigheid als gemeente. Er werd een nieuwe fusiegemeente gevormd die bestond uit de dorpen Bommershoven, Haren, Piringen en Widooie. Het was het dorp Haren dat zijn naam aan de fusiegemeente gaf. Reeds in 1977 werd de nieuwe gemeente opgeheven. Bommershoven met Haren werd een deelgemeente van Borgloon terwijl Piringen en Widooie bij Tongeren werden gevoegd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1961=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Bommershoven ligt in droog-Haspengouw, met hoogten tot 110 meter. In het oosten wordt Bommershoven begrensd door de vallei van de Mombeek, welke een hoogte heeft van ongeveer 65 meter. Ten noorden van de kom bevindt zich het brongebied van de Marmelbeek, welke eveneens in noordelijke richting stroomt. In het zuiden bevindt zich het Magneebos, juist over de gemeentegrens, op het grondgebied van Heks.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Widooie, Haren, Groot-Loon, Heks

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Alfonsus van Liguori is de patroonheilige van Bommershoven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]