Bond van Doorstarters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Bond van Doorstarters ("B.V.D.") was een programmaonderdeel van het TROS Hilversum 3 / Radio 3 radioprogramma de Soulshow gepresenteerd door diskjockey Ferry Maat.

In de tweede helft van de jaren zeventig ontstond er in de Verenigde Staten een nieuwe rage onder disckjockeys, het zogenaamde "mixen". In plaats van het presenteren, zoals men dit aanvankelijk ook op de radio gewend was te doen met onder andere het gesproken woord via de microfoon, werden in de discotheken voortaan de platen aan elkaar gemixt in plaats van aan elkaar gepraat.

Professionele diskjockeys gingen vanaf medio 1984 hun mixes insturen naar de Soulshow en de (fictieve) "Bond Van Doorstarters" werd zodoende een vast programmaonderdeel. Na verloop van tijd konden ook amateurs hun eigen mixes insturen, hiervoor werd de term "het leger van thuisbeoefenaren" gebruikt.

De mix werd steevast ingeleid door een jingle met de volgende aankondiging:

"In het kader van de door de regering beschikbare gestelde zendtijd voor De Bond Van Doorstarters, volgt nu een uitzending van De Bond Van Doorstarters. Door-door-door-door-door-doorstarters."