Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), voluit Koninklijke Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten BNA, is de brancheorganisatie van architectenbureaus en telde in 2017 ruim 1200 leden. Het doel van de BNA is het stimuleren van ontwikkeling van de bouwkunst en het bevorderen van de beroepsuitoefening van de deelnemende architecten.

BNA logo.jpg

Geschiedenis[bewerken]

Op 12 februari 1842 vond in Amsterdam de eerste ‘Algemeene Bijeenkomst der Leden’ plaats van de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst, de voorloper van de BNA. De huidige structuur ontstond toen in 1919 de leden zich aansloten bij de oudere Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst. Sinds 1957 heeft de BNA het predicaat Koninklijk.

Tot 1987 waren er nog twee andere beroepsverenigingen van architecten: Het Nederlands Architectengenootschap, dat in 1955 was opgericht en de Vereniging Nederlandse Praktiserende Architecten. Deze fuseerden in 1987 tot Nederlandse Architecten Vereniging die vervolgens in 1990 opging in de BNA.[1] Vanaf dat jaar was de BNA de enige beroepsvereniging van architecten in Nederland.

Lange tijd stonden de letters BNA voor Bond van Nederlandse Architecten. Sinds 1 januari 2013 is de BNA een brancheorganisatie met architectenbureaus als statutaire leden. De uitleg van de afkorting is sindsdien ook veranderd. In de praktijk functioneerde de BNA al langer als branchevereniging.[2]

Werkterrein[bewerken]

De brancheorganisatie heeft zijn werkterrein opgeknipt in drie deelgebieden:

  • Architect & Maatschappij (plaats van de architect en zijn werk in het maatschappelijk leven);
  • Markt & Bedrijf (plaats van de architect in het economisch leven);
  • Product & Proces (vergroten van vakmanschap).

De BNA heeft in het verleden drie studiestichtingen opgericht. Architecten(bureaus) konden lid worden van deze studiestichtingen, waarmee zij zich verdiepten in een bepaald aspect van de architectuur/bouwkunde. De resultaten van de studies waren voor alle BNA-leden toegankelijk. De drie studiestichtingen waren:

  • Stagg: Stichting Architectenonderzoek Gebouwen Gezondheidszorg;
  • Staro: Stichting Architectenresearch Onderwijsgebouwen;
  • Stawon: Stichting Architectenonderzoek Wonen en Woonomgeving.

In 2010 zijn de verschillende stichtingen verdergegaan als BNA Onderzoek, ze bestaan niet meer afzonderlijk.

Organisatie[bewerken]

Om lid te worden moet men ingeschreven staan in het Architectenregister. Naast het hoofdbestuur (de Algemene Vergadering) kent de BNA lokale netwerken. Deze organiseren activiteiten voor lokale BNA-leden.

Prijzen[bewerken]

Sinds 1965 reikt de BNA de BNA Kubus uit, een oeuvreprijs voor architecten. Sinds 2006 is er voor de BNA-leden bovendien de architectuurprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar.

Lijst van voorzitters[bewerken]

Externe link[bewerken]